Megtudtuk: április elején nyilvánosságra kerülnek azok az adatok, amelyekre a fél magyar energiaszektor vár
Gazdaság

Megtudtuk: április elején nyilvánosságra kerülnek azok az adatok, amelyekre a fél magyar energiaszektor vár

Április elején táblázatos formában közli az Energiahivatal a honlapján, hogy hol és kik üzemeltetnek már 0,5 MW feletti teljesítményű időjárásfüggő termelőberendezéseket közép- és nagyfeszültségen, illetve hol vannak már engedéllyel rendelkező további egységek – jelezte a Portfolio érdeklődésére a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH). A válasz alapján tehát nem térképes, hanem táblázatos formátumú adatbázisra kell számítani, amelyre a fél energiaszektor vár azután, hogy egy friss kormányrendelet az új naperőmű engedélyek kiadása helyett afelé tereli a befektetőket, hogy a meglévő csatlakozási helyeket, vagy kiadott engedélyeket használják ki minél jobban. Erről a témáról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

A kormány minapi rendelete új preferencialistát határozott meg arra, hogy a második közzétételi eljárásban beömlött hatalmas megújuló energiás csatlakozási igényeket milyen sorrendben, hogyan kell kezelni. Amint elsőként megírtuk: az új naperőművek nem kapnak csatlakozási lehetőséget, és ahogy a MAVIR minapi fóruma alapján összefoglaltuk: a szélerőművek is csak speciális keretek között.

A téma rengeteg befektetőt érint, az említett fórumon külön blokk is volt róla, ahogy az is szóba került, hogy a MEKH felől várható majd egy adatbázis, amely abban segíti a befektetőket, hogy átlássák: hol milyen időjárásfüggő kapacitások működnek már az országban, illetve hol, mire van kiadott engedély. Ennek segítségével könnyebb a befektetők egymásra találása is, így például egy már működő naperőmű mellé könnyebben "be tud társulni" egy új szélerőmű, illetve egy akkumulátoros energiatároló projekt azért, hogy a további hálózatfejlesztések helyett inkább a meglévő csatlakozási pontok paramétereit használják ki minél jobban.

A hiánypótló adatokra a fél energiaszektor vár, ezért megkérdeztük a MEKH-et, hogy mikor és mire számítsanak az érdeklődők. A válasz alapján

térképes helyett táblázatos jellegű adatbázisra kell számítani, amelyben a minapi kormányrendeletben megszabott adatokat kell közzétenni és ez április elején meg fog történni.

A MEKH a válasza elején utal rá, hogy a fenti témában a feladatát és az összegyűjtendő, illetve közzéteendő adatok körét az 54/2024-es kormányrendelet határozza meg. Ezután a válasz részletezi, hogy milyen adatokat fog közzétenni a MEKH a honlapján. Így tehát a MEKH közzéteszi "azokat a közép- és nagyfeszültségű, legalább 0,5 MW beépített teljesítményű időjárásfüggő termelőberendezések számára rendelkezésre álló betáplálási irányú csatlakozásokat, melyek már üzembe helyezésre kerültek, és azokat, amelyek üzemi és elosztói szabályzatban meghatározott érvényes és hatályos műszaki gazdasági tájékoztatóval vagy hálózati csatlakozási szerződéssel rendelkeznek."

Arra is emlékeztet a válasz, hogy a jogszabály alapján az adatokat első alkalommal legkésőbb a fenti kormányrendelet március 7-i hatálybalépését követő 30 nappal kell közzétenni, és negyedévente frissíteni. Úgy folytatódik a válasz: "a MEKH jelenleg gyűjti és rendszerezi a beérkező adatokat, melyek közzétételét határidőn belül, április elején tervezi. Az ipari beruházók tájékozódását elősegítő adatszolgáltatást a MEKH a rendelet 2. §.-ában rögzített adattartalommal, áttekinthető, táblázatos formában készül megjeleníteni honlapján."

A MEKH szakértője is előad a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, illetve a nap- és szélerőművek előretörése és a hálózati, elosztási kérdések is szóba kerülnek az eseményen. További részletek:

Az adattartalom kapcsán a rendelet az alábbiakat írja elő:

  • a csatlakozási ponttal rendelkező rendszerhasználó megnevezését,
  • a csatlakozási pont földrajzi azonosítóit,
  • a csatlakozási ponton rendelkezésre álló betáplálási irányú csatlakozási teljesítményt,
  • a betáplálási csatlakozást igénybe vevő berendezés típusát, erőmű esetén elsődleges energiaforrását,
  • üzembe helyezés előtt álló csatlakozási pont esetén a hálózati csatlakozás legkorábbi igénybevételi időpontját, a Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a)–c) pontja szerinti igénybejelentő esetén a hálózati engedélyes Korm. rendelet 6. § (4) bekezdése szerinti tájékoztatójában meghatározott naptári évét, valamint
  • azt, hogy az üzembe helyezés előtt álló csatlakozási pont esetén a Hivatal elnökének a Vet. 146/A. § (2) bekezdése szerint kiadott rendelete alapján milyen mértékű csatlakozási díj tartozik a csatlakozási pont létesítéséhez.

A fentiek alapján tehát egy hiánypótló jellegű, példátlanul részletes adatokat tartalmazó táblázatot fog nyilvánosságra hozni, és rendszeresen frissíteni a MEKH, hogy a fent említett cél eléréséhez hozzájáruljon.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Lánchíd