Itt az MNB előrejelzése: gyengébb lesz a növekedés a korábban vártnál, de az infláció is alacsonyabb lehet

Portfolio
A mai 75 bázispontos kamatvágással párhuzamosan kiadta friss inflációs jelentésének főbb előrejelzéseit a Magyar Nemzeti Bank, amelyből kiderül, hogy a jegybank lefelé módosította az idei inflációs előrejelzését, amelynek középértéke 4,75%-ról 4,3%-ra változott. A GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzést is lefelé módosította 2024-re vonatkozóan a jegybank. A jövő évre és 2026-ra vonatkozó előrejelzések sem az infláció, sem a GDP-növekedést illetően nem változtak. A teljes inflációs jelentés csütörtökön jelenik meg.

A Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntő ülésén 75 bázisponttal, 8,25%-ra csökkentette irányadó kamatát, lassítva ezzel a kamatcsökkentési tempón: legutóbbi ülésükön még 100 bázisponttal vágtak. A kamatdöntéssel párhuzamosan közzétette a friss inflációs jelentés két főbb számát is, amelyet a decemberi előrejelzésekkel összevetve az alábbi táblázatot kapjuk. Az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzést a jegybank lefelé módosította a decemberi előrejelzéshez képest: akkor még 4 és 5,5% közé várta az éves átlagos inflációt az MNB, amelynek középértéke 4,75% volt. Ehhez képest a márciusi előrejelzésben már 3,5 és 5% közé várja a jegybank a 2024 évi átlagos éves inflációt, amelynek középértéke 4,3%. A jegybank előrejelzői alighanem az év elején közölt, vártnál jobb inflációs adatokra reflektálnak ezzel. A jövő évre és 2026-ra vonatkozó előrejelzés változatlanul 2,5–3,5% maradt.

A GDP-növekedési előrejelzést is lefelé módosította a jegybank az idei évre vonatkozóan. Decemberi előrejelzésükben még 2,5–3,5% közötti éves átlagos növekedést vártak, ez változott most 2–3%-ra, a középérték így fél százalékponttal 2,5%-ra tolódott a decemberi előrejelzésben prognosztizált 3%-hoz képest. Sem a jövő évi, sem az azt követő növekedési előrejelzés nem változott, tehát a jegybank arra számít, hogy az idei lassabb növekedést jövőre nem kompenzálja egy átmenetileg jobb teljesítmény. 2025-re 3,5 és 4,5% közé, 2026-ra 3 és 4% közé várják a GDP-növekedést.

A fenti éves átlagos előrejelzések mögötti várható inflációs pálya lefutását az alábbi legyezőábra segítségével is bemutatta a jegybanki stáb. Az ábráról leolvasható, hogy az inflációval kapcsolatban a következő években kockázatokat érzékel a jegybank, az áremelkedés mértéke a célszint (3 plusz-mínusz 1%) fölé emelkedhet. Az idén többször kiléphet a célsávból az infláció, 2025-től viszont az alapforgatókönyv szerint a céltartományban maradhat.

A friss jegybanki összefoglaló a szokásos GDP-növekedési legyezőábrát is tartalmazza, amelyen szintén az látszik, hogy a növekedéssel kapcsolatban nagy a bizonytalanság, az alapforgatókönyvhöz képest 2-3%-pontos eltérések is elképzelhetőek a jegybank közgazdászai szerint.

Címlapkép: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF