Itt a jegybank friss kamatdöntése!
Gazdaság

Itt a jegybank friss kamatdöntése!

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntő ülésén 75 bázisponttal, 8,25%-ra csökkentette irányadó kamatát. A döntés megegyezik az elemzői konszenzussal, és egyben azt jelenti, hogy a kamatcsökkentési ciklus februári 100 bázispontra gyorsítása csak egyetlen hónapot élt meg.

A kamatdöntések körüli izgalmak az idén kezdtek fokozódni. Miután kiderült, hogy az infláció a vártnál erőteljesebben mérséklődik, a jegybank fontolóra vette az addigi 75 bázispontos kamatcsökkentési tempó gyorsítását. Erre januárban – bár az MNB kommunikációsan már előkészítette – még nem került sor, mert a piaci (főként forintpiaci) turbulenciák láttán a monetáris politika az utolsó pillanatban óvatosabbá vált. Februárban viszont már jött a 100-as vágás, hozzá viszont nagyon érdekes üzeneteket pakolt a jegybank. Egyrészt jelezte, hogy az év közepére változatlanul 6-7 százalék közé szeretne leérni az alapkamattal, másrészt utalt rá, hogy az év végére árazott alapkamatszint irreálisan alacsony. (Ezután fel is ugrottak az árazások.)

A rövid távon gyorsítási, közép távon pedig relatív szigorítási üzenetek hatására a szokásosnál megosztottabb volt a piac a mostani kamatdöntés előtt, hiszen míg a 75 bázispontos kamatvágás volt a konszenzus, 50 és 100 bázispontos várakozásokat is megfogalmaztak az elemzők (ráadásul az FRA-kban is csak 50 bázispontos vágás lett beárazva). A bizonytalanságot elsősorban a gazdaságban látott kettős kép okozza. A jegybanknak az inflációs és a pénzügyi stabilitási szempontokat is figyelembe kell vennie a kamatpolitikájában, ez pedig látszólag ellentmondásra vezet.

  • Az infláció lendületes csökkenése gyorsabb kamatvágásokat is lehetővé tenne, hiszen akár az előretekintő, akár a visszatekintő inflációt figyeljük, a reálkamat igen magas.
  • A pénzpiacokon viszont (részben a magyar gazdaság problémái, részben a gazdaságpolitika szereplői közötti feszültségek miatt) nagy mozgások voltak, ezek közül főleg a forint érdemi gyengülése volt figyelmeztető, ami ráadásul viszonylag kedvező nemzetközi környezetben történt. Ez arra utal, hogy a befektetők továbbra is magas kamatprémiumot várnak el a kockázatos magyar gazdaságtól, ezért az intenzív kamatcsökkentés akadályokba ütközik.

A kétféle szempont csak látszólag mond ellent egymásnak, hiszen a forint gyengülése, vagy a pénzügyi stabilitás bármilyen megingása visszahat az inflációs kilátásokra is. Többek között ezért mondja a jegybank, hogy a célja egy olyan kamatcsökkentési pálya befutása, ami biztonsággal fenntartható.

Hogyan tovább?

Az MNB jelzései alapján a következő hónapokban lassabb kamatcsökkentések jöhetnek. A Portfolionak megszólaló elemzők már a mai a kamatdöntés előtt úgy látták, hogy a márciusi ülés jó alkalom lehet, hogy a lazítási ütem mérséklésének megágyazzon a jegybank.

Erről többet tudhatunk meg a 15 órakor megjelenő közleményből, illetve az ugyanekkor kezdődő online sajtótájékoztatóból. Bizonyára a legfontosabb kérdés pont az lesz, hogy milyen utalásokat tesz a jegybank a közeljövő kamatpályájára. Ráadásul 15 órakor még a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésből is kiadja a szokásos ízelítőjét az MNB, GDP-növekedési és inflációs előrejelzés formájában. Ezekről szokás szerint beszámolunk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1248962386