A vártnál jobban alakult, nagyot esett a német infláció

Portfolio
A várakozásoknál is alacsonyabb lett a német infláció márciusban, a februári számhoz képest jelentős csökkenést látunk, ami azt jelenti, hogy a gyengélkedő német gazdaságban kezd helyreállni az árstabilitás.

Kijött a márciusi német infláció, a várakozásokhoz képest némileg jobban alakult. Az európai módszertan szerint harmonizált éves index 2,3%-ra esett márciusban a februári 2,7%-ról, az elemzők 2,4%-os emelkedést vártak.

Havi szinten 0,6% volt az áremelkedés, ami még mindig magasnak nevezhető, de növekedést nem látunk az előző hónaphoz képest.

Összességében a friss adat inkább pozitívnak értékelhető.

Németország az eurózóna legnagyobb gazdasága, súlya a blokk mintegy negyedét teszi ki. Ennélfogva a német inflációnak van a legnagyobb hatása az eurózóna átlagára is. Az eurózóna átlagát holnap délelőtt közlik.

A német gazdaság gyengélkedik, még az idei első negyedévben is stagnálhat, ami az infláció szempontjából nem rossz hír. Az EKB célja, hogy eurózóna-átlagban 2%-os éves inflációt érjen el, a német árdinamika ehhez már nagyon közel van.

Az EKB 4%-ra emelte az irányadó rátát az infláció leküzdése érdekében, ebben eddig sikeresnek mutatkozott a jegybank, de kérdés, hogy az inflációt végül mennyi idő múlva sikerül tartósan visszaterelni ehhez a szinthez.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF