Ijesztő kapcsolatot találtak a koronavírus és a levegőminőség között

Portfolio
Egy új holland kutatás fényt derített arra, hogy az azok az emberek, akik rossz levegőminőségű területeken élnek - például utak vagy gyárak közelében - nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal, tüneteik súlyosabbak, ami több kórházi kezeléshez és halálesethez vezet - írja a Dutchnews.

Arra a RIVM közegészségügyi intézet, az utrechti és a Wagening egyetemek, valamint a regionális egészségügyi hatóságok által végzett tanulmány is rámutatott, hogy a légszennyezés nem játszik közvetlen szerepet a koronavírus terjedésének folyamatában, de súlyosbítja a légzőszervi megbetegedéseket.

A kutatók a járvány első évét vizsgálták, mielőtt az embereket beoltották volna, és megállapították, hogy a rosszabb levegőminőségű területeken élő emberek nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg, kerültek kórházba vagy haltak meg.

A koronavírus szempontjából az állattartás okozta levegőszennyezés mutatta a legkárosabb egészségügyi hatást.

Azokban a régiókban, ahol a levegő minősége rosszabb volt az átlagnál, összesen 400-800 haláleset megelőzhető lett volna, ha a levegő az átlagosnak megfelelő tisztaságú lett volna - olvasható a jelentésben.

Tisztább levegővel 1100 kórházi kezelés is megelőzhető lett volna a kutatók szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF