Paks II. miatt enyhítést kaptak a vendégmunkások

Szabó Dániel
A paksi bővítés és a Belgrád-Budapest vasútvonal fejlesztésén foglalkoztatott külföldieknek hosszabb időtávra, gyorsabb eljárásban adhatnak ki munkavállalási engedélyeket – derül ki a Magyar Közlönyben kiadott rendeletből.

A magyar kormány új rendeletet hozott a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának veszélyhelyzet idején történő szabályozásáról.

E szerint a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos, valamint a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztését érintő beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról szóló törvényekben meghatározott projektek esetén a foglalkoztatók kedvezményes szabályok szerint foglalkoztathatnak harmadik országbeli állampolgárokat.

Így a beruházások megvalósítása céljából kiállított munkavállalási célú tartózkodási engedély iránti kérelem benyújtásakor a munkáltatóval kötött megállapodást meglévőnek kell tekinteni, és a harmadik országbeli állampolgárok munkavállalási célú tartózkodási engedélyét legfeljebb öt évre lehet kiállítani.

A rendelet szerint a beruházások esetén az összevont kérelmezési eljárásban a fővárosi és vármegyei kormányhivatal, valamint a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter nem működik közre szakhatóságként.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF