Több évtizede nem kaptak ekkora béremelést a japánok

Portfolio
Japánban 5,24%-os béremelésben állapodtak meg a munkaadók és munkavállalók – jelentette be a Rengo szakszervezeti csoport jelentett be, ez az eredmény kisebb csökkenést mutat a korábbi felmérésekhez képest. A kormány és a központi bank a bérnövekedést látja a defláció leküzdésének és a gazdaság élénkítésének legfontosabb hajtóerejeként.

A japán munkaadókból álló csoport egyetértett abban, hogy az idei évben 5,24 százalékkal növelik a dolgozóik fizetését. Ezt a hírt a Rengo, Japán legnagyobb szakszervezeti szövetsége osztotta meg csütörtökön. Ekkora emelésre évtizedek óta nem volt példa.

Az említett béremelés az éves bértárgyalások során került meghatározásra. Ez az adat kissé alacsonyabb a korábban bejelentett 5,25 százalékos és az első körben közölt 5,28 százalékos növekedési rátáknál.

A bértárgyalások folyamatát nagy érdeklődés övezi Japánban. Ezek az eredmények több lépésben kerülnek nyilvánosságra, az első bejelentéseket március közepén tették közzé.

Általános tendencia, hogy a kezdeti tárgyalások után a béremelkedés mértéke csökken ahogy haladunk az év második negyedévére. Ez annak tudható be, hogy egyre több kisebb vállalkozás zárja le a tárgyalásait. A következő adatközlést április 18-ára tervezik.

Fumio Kishida miniszterelnök reményei szerint a jelentős béremelkedés segíthet Japánt kiemelni a több mint két évtizede tartó deflációs időszakból. Kazuo Ueda, a japán jegybank elnöke pedig úgy véli, hogy a fenntartható béremelkedés és infláció kulcsfontosságú tényezők lehetnek ahhoz, hogy tovább csökkenthessék az országban jelenleg is érvényes jelentős monetáris ösztönzőket.

A jegybank múlt hónapban történelmi döntést hozott, kamatemelésével véget vetett a negatív kamatok korának. A döntés indoklásaként a jelentős bérkiáramlást nevezte meg a jegybank. Az infláció is meglódult, 4% fölé nőtt, ami a több évtizede az árak stagnálásával küzdő Japánban kiemelkedően magas inflációnak nevezhető.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF