5000 forint, és Matolcsy György szerint nem lenne kötelező mindenkinek befizetni

Portfolio
„Nem hiszem azt, hogy érdemes egy kötelező kamarai rendszerben olyan kamarát fenntartani, ahol a felmérések szerint a tagok 80-90 százaléka nem veszi igénybe a kamarai szolgáltatásokat” - így válaszolt Matolcsy György a parlamentben a kötelező kamarai tagságot firtató kérdésre. A Telex beszámolója szerint az MNB-elnök Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének is odaszúrt.

Matolcsy György a parlamentben Lukács László György jobbikos képviselő kérdésére válaszolt. A kötelező kamarai tagságot hosszú ideje sok vita, és erős ellenkezés kíséri a vállalkozások részéről. Bár az éves tagdíj értéke nem sok, 5000 forint, de a cégek jelentős része úgy érzi, ezért nem kap semmit, ezért egyszerű sarcként fogják fel a kötelező tagsággal járó díjfizetési kötelezettséget.

A kérdés egyébként újabb alkalmat jelentett a Matolcsy-Parragh ellentét mélyülésére. A jegybankelnök válaszát így kezdte: „Bevallom, megtisztel a kérdésekkel, de nem lettem kamarai szakértő, mint a kamara elnöke jegybanki szakértő.” Ezzel Matolcsy az MKIK-elnök felől érkező rendszeres kritikákra utalt, melyek kapcsán az MNB rendre Parragh hozzá nem értésére hivatkozott.

Matolcsy emlékeztetett arra, hogy az önkéntes kamarai rendszerek angolszász, skandináv példái kedvezőbbek, mint a kötelező kamarák tapasztalatai, ezért önkéntes kamarai rendszert szívesebben látna Magyarországon. (Igaz, a kötelező osztrák kamarát is dicsérte, mondván ott ez jól működik, míg itthon nem.)

Az MNB elnöke válaszolt a munkaerőimportot firtató kérdésre is. Szerinte egy munkaerőhiánnyal szembenéző gazdaságban átmenetileg érdemes megfontolni a munkaerő behozatalát. A feldolgozóiparban olcsó, képzett, félig képzett munkaerőről lehet szó, ez azonban nem a jövő útja, mert a feldolgozóipar jövője a vertikális vállalatokban van, ahol már nincs ilyen igény. A kamara azonban segíthetné azt a szakképzést, ami lehetővé tenné, hogy ne kelljen külföldi munkaerőt behozni.

Lukács László György képviselő válaszában kitért arra, hogy a kötelező tagság eltörlése mellett szól, hogy közel 250 ezer vállalkozás már idén sem fizeti a tagdíjat. Lukács egyébként a kérdésben népszavazási kezdeményezést indított.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF