Lesokkolta az amerikai törvényhozókat, hogy az Intel AI-chipje bukkant fel az új Huawei laptopokban

Portfolio
Sokkolta az amerikai republikánus törvényhozókat az, hogy a kínai Huawei csütörtökön először mutatott be AI-képes laptopot, a MateBook X Pro-t, és abban az amerikai Intel által gyártott AI-chipje bukkant fel - írja a Reuters. Ez a helyzet szerintük felveti a kereskedelmi korlátozások hatékonyságának kérdését, igaz a hírügynökség névtelen forrása úgy tudja, hogy ez a helyzet egy korábban kiadott engedéllyel függ össze. Ilyen témákról is szó lesz a Portfolio április 23-i AI in Business nevű konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

Amerikai republikánus törvényhozók kritizálták a Biden-adminisztrációt, mivel a Huawei, egy szankciókkal terhelt kínai távközlési vállalat, bemutatta legújabb laptopját, amely egy Intel által gyártott AI-chipet használ. A Huawei 2019-ben került fel az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozási listájára az iráni szankciók megsértése miatt. Ez a lépés része volt annak a törekvésnek, amely célja a kínai technológiai fejlődés akadályozása volt. A listán való szereplés következtében a Huawei beszállítóinak speciális engedélyt kell szerezniük az amerikai kormánytól, mielőtt termékeket szállíthatnak a vállalatnak.

Az Intelnek egy korábban, a Trump-adminisztráció által kiadott engedélye lehetővé tette, hogy 2020 óta processzorokat szállítson a Huaweinek. Ennek ellenére sokan sürgették a jelenlegi adminisztrációt az engedély visszavonására, bár elfogadták, hogy ez idén lejár és nem lesz megújítva.

A Huawei által csütörtökön bemutatott új AI-képes MateBook X Pro laptop, amely az Intel Core Ultra 9 processzorát használja, felháborodást váltott ki az amerikai törvényhozók között. Michael Gallagher republikánus képviselő és a Kínával foglalkozó képviselőház különbizottságának elnöke nyilvánosan bírálta a Kereskedelmi Minisztériumot amiatt, hogy továbbra is engedélyezi amerikai technológia szállítását a Huaweinek.

A hírügynökség forrásai szerint az Intel által szállított chipeket egy már meglévő engedély alapján adták át és nem érintették azokat a korlátokat, amelyeket nemrégiben vezettek be az AI-chipek Kínába történő exportjának korlátozására.

Sem a Kereskedelmi Minisztérium, sem az Intel nem kommentálta az ügyet. A Huawei sem reagált azonnal a megkeresésekre a hírügynökségnek.

Ez az esemény rávilágít arra, hogy Biden-adminisztrációnak hatékonyabban kell fellépnie a republikánusok szerint a Huawei növekedése ellen több mint négy évvel azt követően, hogy felkerült a korlatozási listákra.

Kevin Kurland, az exportellenőrzésért felelős tisztviselő azt mondta egy minapi szenátusi meghallgatáson, hogy Washington korlátozásai jelentős hatást gyakoroltak arra, hogyan fér hozzá a Huawei amerikai technológiákhoz. Hangsúlyozta azt is, hogy ezeknek a korlátoknak nem feltétlenül kell megakadályozniuk a Huawei növekedését; inkább arra irányulnak, hogy megakadályozzák az amerikai technológia rosszindulatú célú felhasználását.

Michael McCaul republikánus képviselő szerint viszont sürgős intézkedésekre van szükség:

Ezeknek a jóváhagyásoknak véget kell vetni

- mondta.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF