Már most a tengerpartra vonultak a spanyolok

Portfolio
A Bilbaóban és Lisszabon környékén tapasztalt rendkívüli meleg időjárás miatt sokan a tengerparton kerestek hűsölést, a hőmérséklet jelentősen meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket.

Bilbaóban, Északnyugat-Spanyolországban a lakosság szokatlanul meleg időjárásnak örvendett a hétvégén, a hőmérséklet jelentősen meghaladta az átlagos értékeket. A városban és környékén sokan a tengerpartot választották menedékül a rendkívüli hőség elől, mely akár 10 Celsius-fokkal is magasabb volt a megszokottnál - írja a Reuters hírügynökség.

Lisszabon közelében, Portugáliában hasonlóan magas hőmérsékleteket regisztráltak, itt a higanyszál a 29 Celsius-fokot is elérte. Az emberek tömegesen cserélték le az esernyőket fagylaltokra, élvezve a kellemes időjárást.

Az Aemet, Spanyolország állami időjárás-előrejelző ügynöksége szerint Bilbaóban a hőmérséklet elérte a 21 Celsius-fokot, és vasárnap további emelkedés várható volt. Az ügynökség előrejelzése szerint az ország nagy részén 5 és 10 Celsius-fok közötti, míg a félsziget északi harmadában és a Kanári-szigeteken 10 és 15 Celsius-fok közötti emelkedés volt tapasztalható az átlagos értékekhez képest.

Az Aemet kiemelte, hogy

áprilisban már nyári hónapokra jellemző hőmérsékleteket mértek.

Portugáliában az IPMA meteorológiai ügynökség szintén magasabb hőmérsékletekről számolt be ebben az időszakban. Santarem városában például várhatóan elérte a 31 Celsius-fokot.

Az előrejelzések szerint azonban Spanyolország nagy részén hamarosan csökkennek majd a hőmérsékleti értékek, különösen Észak-Spanyolország területén.

Címlapképünk illusztráció. Tengerpart Bilbaóban 2020 májusában. Forrása: H. Bilbao/Europa Press via Getty Images (Europa Press News/Europa Press via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF