Az Európának szánt gázt égethetik el nagy mennyiségben az oroszok

Portfolio
Miközben Európában az energiaárak az egekbe szöknek, Oroszország vélhetően azt a földgázt égeti el nagy mennyiségben, amelyet eredetileg Németországba exportált volna, - írja a BBC.

A Rystad Energy elemzése szerint, az Oroszország és Finnország közötti határ közelében erőmű naponta 10 millió euró értékű földgázt éget el.

A tudósokat aggasztja, hogy a Szentpétervártól északnyugatra fekvő Portovajában található új cseppfolyósított földgáz (LNG) üzem milyen mennyiségű szén-dioxidot és kormot termel. Az üzem a Németországba gázt szállító Északi áramlat 1 gázvezeték elején lévő kompresszorállomás közelében található.

Finn állampolgárok arról számoltak be, hogy a nyár elején nagy lángot láttak, a kutatók pedig a létesítményből származó hő jelentős növekedéséről számoltak be. Bár a gázégetés az iparban szokásos folyamat, a kutatók szerint a gáz elégetésének mértéke az üzemben példátlan volt.

Egyesek szerint a fáklyázás nem véletlenszerű, hanem szándékos döntés. Mások úgy vélik, hogy az Északi áramlat gázvezetékbe szállított nagy mennyiségű gáz kezelése technikai kihívásokat jelenthet az oroszok számára. Az Gazprom talán azt tervezte, hogy ezt a gázt LNG előállítására használja fel, de problémák adódhattak a gáz kezelésével, és a legbiztonságosabb megoldás a fáklyázás volt. Az is lehet, hogy az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett európai kereskedelmi embargó miatt égetik a gázt.

A fentiek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az Északi Áramlat 1 betáplálási pontja éppen Portovajában van, amelynek kompresszor állomásán hónapok óta megy a huzavona a turbinákkal, és ezekre a műszaki ürügyekre hivatkozva végül a vezeték kapacitásának 20%-ára csökkentették az oroszok a Németországba küldött gáz mennyiségét, a napokban pedig ismét teljesen leáll a vezeték. Így tehát a környékén elfáklyázott gáz nagyon könnyen lehet az a gáz, amit Németországba szántak az oroszok, de azt árfelhajtás és a gázfegyver alkalmazása érdekében inkább elégetik, mert közben a gázkutat nem tudják/lehet kellően visszafojtani. A témáról bővebben:

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF