Drámai videón, ahogy eltörölt a föld felszínéről egy egész falut a rendkívüli esőzés

Portfolio
A Görögország középső részén tomboló áradásokban legalább hat ember meghalt, hat eltűnt és több tucatnyian csapdába estek. A heves esőzések tomboló árvizet tápláltak, amelyek gátakat szakítottak át, utakat és hidakat sodortak el, autókat sodortak a tengerbe, és nagy területeket hagytak áram és ivóvíz nélkül - írja az ABC News. Az egyik legsúlyosabban érintett településről drámai képsorok láthatók az X-en (az egykori Twitteren).

Országunk immár harmadik napja olyan jelenséggel találja magát szemben, amilyet a múltban még nem láttunk

- mondta Pavlos Marinakis görög kormányszóvivő, megjegyezve, hogy egyes területeken 12 óra alatt Athén éves átlagos csapadékmennyiségének több mint kétszerese hullott. A Daniel névre keresztelt vihar az előrejelzések szerint csütörtök este kezd fokozatosan enyhülni.

A hatóságok búvárokat és vízi mentőket vetettek be, mivel egyes falvak lakói a házaik tetejére menekültek a több mint 2 méter magasra emelkedett árvíz elől. Karditsa és a szomszédos Trikala településeken és vonzáskörzetükben egész településeket, falvakat árasztott el az árvíz, házak omlottak össze. Drámai felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyen látható, hogy az árvíz gyakorlatilag kompletten eltörölt a föld felszínéről egy falut Karditsa mellett:

A katasztrófa sújtotta területen, a jelek szerint egy háztetőről is szívszorító képsorokat rögzített egy megmentésére váró lakos:

Ezen a videón pedig egy ház omlik össze az árvíz következtében:

A tűzoltóság közölte, hogy 110 embert - köztük egy csecsemőt - és egy kutyát emeltek biztonságba a tíz helikopter bevonásával végrehajtott művelet során. A légi úton evakuáltak közül néhányan a helyi médiának elmondták, hogy az éjszakát és a csütörtöki nap nagy részét a háztetőkön töltötték élelem és víz nélkül. A helikopterek, amelyek folytatták a mentési műveleteket Karditsa tágabb térségében, korábban nem tudtak repülni a gyakori villámlás miatt - közölték a hatóságok.

A tűzoltóság közölte, hogy eddig csaknem 1800 embert mentettek ki, és hat embert eltűntként tartanak nyilván. A hadsereg közölte, hogy több mint 25 csónakot vetettek be az árvíz miatt csapdába esett emberek kimentésére.

Az árvíz a pusztító erdőtüzek nyomán tört ki, amelyek hatalmas erdőségeket és mezőgazdasági területeket pusztítottak el, házakat égettek fel, és több mint 20 ember halálát okozták. Miközben Közép-Görögország nagy részét elöntötte a víz, a tűzoltóság közölte, hogy csütörtök délután újabb erdőtűz ütött ki Evros északkeleti régiójában.

Címlapkép forrása: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF