A NAÜ segítségével juthat újra atomhoz a világ egyik leginstabilabb állama

MTI
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) támogatásáról biztosította Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnököt hétfői bagdadi látogatásán Rafael Grossi főigazgató, aki egyebek mellett megvitatta vele a békés célú iraki atomprogram elindításának tervét.

Több iraki projektet is megvitattunk, többek között egy békés felhasználású nukleáris reaktor tervét

- közölte Ibrahim Namisz Jaszin iraki oktatási miniszter újságírókkal asz-Szudáni és Grossi találkozója után.

Grossi elmondta, hogy a következő napokban egy iraki szakértőkből álló csoport látogat a NAÜ bécsi székhelyére, ahol kidolgozzák az iraki atomprogramot.

Ilyen program megvalósulását fogjuk látni az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában is. Természetesen Irakban is kell lennie ilyenek

- mondta újságíróknak.

Irakban egykor három atomreaktor is működött a Bagdadtól délre lévő al-Tuvaita atomkutató központban. A reaktorok közül az egyik egy izraeli légitámadásban megsemmisült, a másik kettőt pedig az Egyesült Államok harci gépei rombolták le az 1991-es, első öbölháborúban.

A NAÜ és Bagdad döntése valószínűleg több szempontból is aggodalmat fog kiváltani: egyfelől a nemzetközi szervezet működésének hatékonyságát a fukusimai katasztrófa és a zaporizzsjai atomerőmű kapcsán többen is megkérdőjelezték, másfelől egy Irakhoz hasonló, stabil belpolitikával nem rendelkező állam esetén a nukleáris hulladék biztonságos őrzése rendkívül komplex feladat, melyre az iraki fegyveres erők pillanatnyilag egyszerűen alkalmatlanok.

Címlapkép: az épülő al-Tuvaita komplexum 1979-ben. A címlapkép illusztráció, forrása: David Hume Kennerly/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF