Eldőlt: a háború eleje óta nem látott evakuációba kezd Oroszország

Portfolio
Az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásai miatt mintegy kilencezer gyermeket visznek el Belgorod régióból Oroszország más régióiba – jelentette be Vjacseszlav Gladkov, az orosz régió kormányzója. Bár ilyen intézkedésre sor került már korábban is, ekkora létszámban még nem telepítettek ki orosz állampolgárokat az otthonukból.

Az evakuálás főként a határ menti járásokat érinti – köztük Belgorodot, Sebekinot és Grajvoront. A kormányzó elmondása szerint a 9000 ezer gyermeket érintő evakuáció pénteken kezdődik.

Aznap pedig 1200 gyermeket szállítanak Penza, Tambov, Kaluga és Sztavropol régióba. A Ria Novosztyi információi szerint az ukrán ágyúzásnak eddig 16 civil áldozata van.

A rendszer kiépült

– hangsúlyozta Gladkov.

A Belgorod elleni ukrán támadások, kisebb-nagyobb intenzitással, de 2022 tavasza óta jellemezték az orosz-ukrán háborút. A nagyobb volumenű ukrán támadások során korábban is került sor evakuálásra. Idén januárban például önkéntes alapon lehetett jelentkezni, de tavaly májusban, a Szabad Oroszország Légió betörésekor a hatóságok kezdték meg a kitelepítést.

Ugyanakkor a korábbi evakuálások során az érintett lakosság létszáma mintegy 1000 fő körül mozgott, a mostani intézkedés ennél jóval nagyobb kiterjedésű.

Címlapkép forrása: Emil Leegunov/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF