Elsöprő orosz támadástól tart Ukrajna: nagyon megerősítették egy fontos régió védelmét

Portfolio
Jelentősen megerősítették az ukrán erők Odessza és Mikolaiv védelmét, tartva attól, hogy az orosz haderő a következő hónapokban újabb támadást kísérel majd meg, hogy elfoglalja a Fekete-tenger teljes partszakaszát – derül ki ez közösségi médiába feltöltött felvételekből.

A 2022-es invázió kezdetén megpróbálta az orosz haderő elfoglalni a Fekete-tenger teljes partszakaszát, az offenzíva azonban Mikolaiv határán kifulladt. Odesszáig soha nem is jutottak el az oroszok, Herszont pedig 2022 őszén feladták.

Most friss felvételek láttak napvilágot, melyek azt mutatják: Ukrajna nagyon komolyan megerősíti Odessza és Mikolaiv térségét, tartva attól, hogy a városok ellen újabb orosz offenzíva készül. Bunkerek, földsáncok, farkasfogak épülnek.

Odessza Ukrajna nemzetközi kereskedelme és katonai stratégia szempontjából is fontos: az itteni kikötő elfoglalásával lényegében el tudják vágni a Fekete-tengertől az országot az orosz erők. Emellett összekötő-folyosót nyithatnak egy Moldova elleni háború támogatásához is.

Egyre több nyugati és ukrán hírforrás ír arról, hogy az orosz haderő átfogó támadásra készül a nyáron: ennek célpontja lehet a stratégiai fontosságú Odessza mellett Szumi, Csernyihiv és Harkiv térsége is. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan beszélt tegnap arról, hogy pufferzónát akar létrehozni az orosz határ mentén.

Címlapkép forrása: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF