Kemény üzenet érkezett Washingtonba: eddig nem látott csapással fenyeget Oroszország

Portfolio
Oroszország figyelmeztetett, amennyiben az amerikai hírszerzés kereskedelmi műholdakat kémkedési célokra használ fel, azok legitim katonai célpontokká válhatnak - számolt be az Al Jazeera.

Oroszország hangot adott azon aggodalmának, amely szerint az amerikai hírszerzés használni kívánja az Elon Musk által alapított és birtokolt SpaceX űrvállalat műholdjait. Az orosz kormány szerint ezek a lépések veszélyeztetik saját műholdjaik biztonságát, egyben arra figyelmeztettek, hogy ezáltal a SpaceX műholdjai legitim célponttá válhatnak.

A Reuters korábban arról számolt be, hogy a SpaceX titkos megállapodást kötött egy amerikai hírszerző ügynökséggel, amelynek célja több száz kémműholdból álló hálózat kiépítése. Kiderült, hogy a szóban forgó műholdas rendszer része annak az 1,8 milliárd dolláros megállapodásnak, amelyet a SpaceX Starshield elnevezésű leányvállalata a Nemzeti Felderítő Hivatallal (NRO) kötött még 2021-ben.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Oroszország tisztában van az Egyesült Államok azon törekvésével, hogy a magánűripari szektort bevonja katonai célú tevékenységeibe.

Zaharova egyben hangsúlyozta, hogy az ilyen rendszerek megtorló intézkedéseknek, beleértve a katonai válaszlépéseket is, legitim célpontjai lehetnek.

Oroszország nem véletlenül aggódik, a Reuterst több forrása is arról tájékoztatta, hogy ezek a műholdak alacsony Föld körüli pályán lesznek elhelyezve és elsősorban a földi erők támogatására szolgálnak majd. A projekt sikeressége pedig jelentős előrelépést jelentene az Egyesült Államok számára abban, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjon potenciális célpontokat azonosítani világszerte.

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Red Huber/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF