Őrizetbe vettek egy fontos indiai politikust

MTI
Őrizetbe vette az indiai szövetségi pénzügyi nyomozó iroda csütörtökön Delhi szövetségi terület főminiszterét, mert a vád szerint Arvind Kedzsrival és egyes miniszterei, valamint politikai közössége, az Aam Aadmi Párt (AAP) több milliárd forint értékű kenőpénzt fogadtak el szeszipari vállalkozóktól.

A politikust újdelhi otthonában, órákon át zajló kihallgatását követően vették őrizetbe. Kedzsrival letartóztatásával a párt egy újabb vezetője került börtönbe, miután tavaly a főminiszter két helyettesét is őrizetbe vették ugyanebben, az AAP által "piszkos politikának" nevezett ügyben.Atisi Szing, a párt jelenlegi vezetője tagadja a vádakat, és azt mondta, hogy azokat a Narendra Modi miniszterelnök kormánya által irányított szövetségi ügynökség találta ki. Közölte: pártja az indiai legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért. Szerinte Kedzsrivalt nem tartóztathatták le jogszerűen, mivel a nyomozás még folyamatban van az ügyben.

Kedzsrivalt a pénzmosás elleni törvény egyik vádpontja alapján azzal vádolják, hogy 14 szeszesital-nagykereskedő 3,4 milliárd rúpia (mintegy 15 milliárd forint) "extraprofitot" szerzett kevesebb mint egy év alatt, cserébe egymilliárd rúpia (4,4 milliárd forint) kenőpénzt fizettek a főminiszter pártjának és egyes minisztereknek.

A szövetségi nyomozóiroda arra hivatkozott, hogy kilenc alkalommal idézték be Kedzsrivalt kihallgatásra az elmúlt hónapokban, a főminiszter viszont politikai elfoglaltságra hivatkozva egyszer sem jelent meg. Ügyvédje csütörtökön a bíróságon kijelentette, hogy a Modi-kormány visszaélt a nyomozóiroda fölötti befolyásával annak érdekében, hogy meggyengítse a delhi főminiszter pártját az április-májusban esedékes országos választások előtt.

Kedzsrival 2012-ben alapította az Aam Aadmi Pártot, amely egy évvel később megnyerte Delhi szövetségi terület parlamenti választásait, és ő lett a főminiszter. Az egykori köztisztviselő azzal az ígérettel kampányolt, hogy megszabadítja az indiai politikai rendszert és a kormányzást a korrupciótól.

Címlapkép forrása: Anindito Mukherjee/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF