Meglepetés a szomszédban: Fico embere csak a második helyen végzett a szlovák elnökválasztáson

Portfolio
A vártnál sokkal jobban szerepelt, és 42,51 százalékos eredménnyel sima győzelmet aratott Ivan Korčok EU-párti volt külügyminiszter a szlovák elnökválasztás szombaton rendezett első fordulójában nem hivatalos, de 100 százalékos feldolgozottságú eredmények szerint.

Az Új Szó azt írja, Peter Pellegrini, a szlovák parlament jelenlegi elnöke, korábbi miniszterelnök 37,02 százalékot szerzett, így Ivan Korčok és ő jutnak be a második fordulóba.

A harmadik helyen Štefan Harabin, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett 11,73 százalékkal, akit a magyar jelölt, Forró Krisztián követ 2,9 százalékkal. Igor Matovič korábbi miniszterelnök 2,18 százalékot szerzett. A további indulók és eredményeik: Ján Kubiš – 2,03 százalék, Patrik Dubovský – 0,71 százalék, Marian Kotleba – 0,56 százalék, Milan Náhlik – 0,13 százalék.

Forró Krisztián 36,48 százalékos eredménnyel végzett a Komáromi járásban, és minimális előnnyel, de behúzta a Dunaszerdahelyi járást is – itt 34,19 százalékot szerzett, míg Korčok 32,76 százalékot.

A független jelöltként induló, EU-párti Ivan Korčok mögött három ellenzéki párt is felsorakozott: a Progresszív Szlovákia (PS), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH).

Peter Pellegrini mellett áll a Robert Fico-féle kormánykoalíció két nagyobbik pártja, a Smer-SSD (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia) és a Hlas-SD (Hang – Szociáldemokrácia). Pellegrini korábban maga is a Smer tagja volt, majd kilépett abból, és új pártot alapított, de a tavalyi parlamenti választások után ismét egymásra találtak Ficóval.

A közvélemény-kutatásokban fej fej mellett haladt a két jelölt, de a felmérések átlaga alapján Pellegrinit várták inkább az első helyre. Az utolsó kutatások átlaga alapján Fico jelöltje 36,1 százalékot, az Európa-párti ellenzéké 34,5 százalékot szerzett volna.

Ehhez képest Korčok győzelme meglepő, ahogy a közte és Pellegrini között lévő több mint 5 százalékpontos különbség is.

Nagy kérdés, hogy a második fordulóban kihez állnak a többi jelölt hívei, elsősorban a 11,73 százalékot szerzett Štefan Harabiné. Harabint a mečiarista idők képviselőjének tartják, önmagát keresztény és nemzeti jelöltnek nevezi. Öt évvel ezelőtt már egyszer nekifutott a választásnak, akkor 300 ezernél is több szavazatot szerzett, de nem jutott be a második körbe.

A szlovák elnökválasztásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen:  

Címlapkép: Ivan Korčok a választás estéjén. Forrás: Zuzana Gogova/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF