Hiába vállalta magára a pénteki orosz terrortámadást az Iszlám Állam, Moszkva mást sejt az események hátterében

Portfolio
Oroszország kétségbe vonta az Egyesült Államok állításait, miszerint az Iszlám Állam lenne felelős a Moszkva melletti koncertterem elleni lövöldözésért – írja a Reuters.

Oroszország kritikával illette az Egyesült Államokat azért, mivel Washington azt állítja, hogy az Iszlám Állam volt felelős a Moszkva közelében történt koncertteremben elkövetett lövöldözésért. A támadásban 137 ember vesztette életét, és további 182 sérült meg. Az incidens során négy férfi nyitott tüzet egy bevásárlóközpontban, amelyet a hatóságok terrorcselekményként kezeltek. Információk szerint az elfogott terroristák tádzsik származásúak.

Az Iszlám Állam vállalta magára a támadást, amit az Egyesült Államok hivatalosan is elismert.

Amerikai tisztviselők már korábban figyelmeztették Oroszországot a tervezett támadásra, de a Kreml sokkal inkább az ukrán kémek elleni védekezésre koncentrált volna. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati beszédében nem említette meg az iszlamista csoportot, viszont azt sugallta, hogy a támadók Ukrajnából érkeztek, valamint arra is szerettek volna távozni. Kijev cáfolta bármilyen érintettségét, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig arra utalt, hogy Oroszország próbálja másra hárítani a felelősséget. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő kétségbe vonta az Egyesült Államok állításait és felvetette, hogy Washington politikai okokból manipulálhatja az információkat.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF