ISW: drámai változásokat hoz Oroszországban a pénteki terrortámadás

Portfolio
Egész Oroszországot megrázta a péntek esti terrortámadás a Moszkva melletti Krasznogorszkban. Az amerikai agytröszt, az Institute for the Study of War (ISW) szerint ez akár a Kreml politikájának megváltoztatásához is vezethet.

Az orosz törvényhozás gyors intézkedéseket rendelt el a drámai események következtében, elsősorban a bevándorlás szigorítására fektetik most a hangsúlyt. Mihail Sheremet, a Duma képviselője szerint a nyugati hírszerzés a külföldi munkavállalókon keresztül képes befurakodni az országba. Elmondása alapján ezt arra használják fel, hogy terrorakciókat szervezzenek és destabilizálják ezzel Oroszországot.

A képviselő szerint most Moszkvának nincs elegendő erőforrása a migránsokat megfelelően átvilágítani, mivel az ország az ukrajnai „különleges katonai hadműveletre” koncentrál.

A Duma elnökhelyettese, Vlagyiszlav Davankov szigorúbb intézkedéseket javasolt a migránsokkal szemben. Szerinte „zéró toleranciát” kellene alkalmazni azokkal szemben, akik a bevándorlást követő egy évben bármilyen bűncselekményt követnek el. Szerinte hosszútávon a munkavállalókat kiváltó automatizálási folyamatot is el kell kezdeni.

A péntek esti, eddig 137 áldozatot követő merénylet elkövetője négy tádzsik állampolgár volt, akik előzetesen munkavállalóként érkeztek Oroszországba. Az országban ezt követően idegenellenessé vált a közhangulat, ráadásul több millió munkavállaló dolgozik a posztszovjet államokból az orosz munkaerőpiacon.

Címlapkép forrása: Petr Kassin/Kommersant/Epsilon/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF