Durva tervet fontolgat a NATO: lecsapnának az orosz rakétákra

Portfolio
Andrzej Shejna lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a NATO azt fontolgatja, hogy még a határokon kívül lelőnék a NATO-tagállamok felé tartó rakétákat – írja az Ukrajinszka Pravda.

A NATO különböző koncepciókat elemez, többek között azt, hogy az ilyen rakétákat le kellene lőni, amikor azok nagyon közel vannak a NATO határához – de ezt az ukrán fél beleegyezésével és a nemzetközi következmények figyelembevételével kellene megtenni. Akkor a NATO-rakéták a Szerződés területén kívül találnák el az orosz rakétákat

– jelentette ki Shejna.

A lengyel külügyminiszter-helyettes kijelentésére azt követően került sor, hogy a vasárnap hajnali, Ukrajna elleni orosz rakétatámadás során egy orosz cirkálórakéta sértette meg a lengyel légteret, és 39 másodpercig Lengyelország területén repült. Ez már a második ilyen alkalom volt: előtte tavaly december végén volt hasonló incidens, amikor szintén orosz rakéta haladt át a lengyel légteren.

Hétfő este Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a történtekről.

Hétfőn a lengyel külügyminisztérium bekérette az ügyben a varsói orosz nagykövetet, ám az nem tett eleget a kérésnek. Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter azt mondta, Lengyelország választ fog adni a nagykövet viselkedésére.

Címlapkép forrása: Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF