Videó: egyetlen jól irányzott kézigránáttal intézték el Oroszország legjobb tankját

Portfolio
Érdekes videót tett közzé az ukrán védelmi minisztérium: egy elhagyott T-90M „Proriv” harckocsi megsemmisítése látható rajta, melyet egy drónról ledobott kézigránáttal likvidáltak.

A felvétel azért érdekes, mert az elhagyott harckocsin láthatólag egy drónvédelmi ketrec és egy elektronikus harcászati rendszer is volt. A védelmi intézkedésektől függetlenül az ukrán drón közel repült a páncéloshoz és bedobott egy kézigránátot a vezetőoldali búvónyíláson, melynek következtében az egész harcjármű kiégett.

Azt nem tudni, hogy az elektronikus harcászati rendszer megfelelően működött-e, be volt-e kapcsolva. Az viszont biztosra vehető, hogy a harckocsira épített „tyúkketrec” nem volt elég nagy ahhoz, hogy minden búvónyílást lefedjen. Pedig lehet, hogy a lesajnált megoldás megvédte volna a harckocsit a megsemmisüléstől.

A T-90M Proriv Oroszország legmodernebb széles körben rendszeresített, sorozatgyártott tankja. A felvételen szereplő gépet azért semmisítették meg az ukránok ahelyett, hogy zsákmánnyá tették volna, mert jó esélye volt az oroszoknak arra, hogy az elhagyott gépet visszaszerzik és visszaállítják szolgálatba.

Címlapkép forrása: Mil.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF