Zsíros fegyverüzlettel csábítja el Oroszország nagy barátját a NATO egyik legerősebb országa

Portfolio
Szerbia 12 francia gyártmányú Rafale vadászbombázót készül vásárolni, a beszerzési megállapodást várhatóan két hónapon belül aláírják – számol be a Guardian.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

A készülődő egyezménynek az adja apropóját, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök Párizsban járt, ahol Emmanuel Macron francia elnök személyesen fogadta. A két államfő mintegy három órán át egyeztetett, egyebek mellett a vadászbombázók beszerzésének lehetőségéről.

Az egyezkedés gyorsan komoly szintre jutott, Vucic bejelentette, hogy két hónapon belül alá is írják a vadászbombázók megvásárlásáról szóló szerződést, ezzel jelentősen bővülni fog a katonai együttműködés a két ország közt. A szerb sajtóban kiszivárgott, hivatalosan nem hitelesített információk szerint Szerbia 3 milliárd eurót fizet majd a 12 gépért.

Szerbia nem NATO-tag, légierejének és légvédelmének gerincét eddig szovjet / orosz gépek alkották. Szerbia hagyományosan szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, a Vucic-kormány és a Putyin-kormány kapcsolata azonban az ukrajnai háború miatt lassú, de látható eróziónak indult. Szerbia az EU-s csatlakozás reményében egyre több baráti gesztust tesz Nyugat-Európa, illetve valószínűleg Ukrajna felé.

Szerbia egyébként nem az egyetlen ország Oroszország barátai közül, ahol francia fegyvergyárak próbálnak terjeszkedni: nemrég Örményország is francia kézifegyverek beszerzéséről döntött.

Címlapkép forrása: Smith Collection/Gado/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF