Megtanulták az ukránok kivédeni Oroszország legjobb fegyverét, de van egy kis gond

Portfolio
Bemutatott az ukrán haderő egy olyan megoldást,  amely hatékonynak tűnik Oroszország „rettegett” Lancet-drónja ellen, egyetlen nagy baj van vele: a védelmi rendszert nem lehet mozgatni.

Az orosz haderő egyik leghatékonyabb fegyverének bizonyult eddig a háború alatt a páncéltörő robbanófejjel felszerelt Lancet kamikaze-drón: ezek a pilóta nélküli repülőgépek ukrán harcjárművek százait pusztították már el. Az ukrán haderő igyekszik a gépek működését elektronikus harcászati rendszerekkel zavarni, illetve drónfogó ketrecekkel megnehezíteni, de eddig egyik megoldás sem bizonyult egyértelműen hatékonynak.

Most bemutatott egy ukrán tüzérségi alakulat pár felvételt, melyen az látható: sikerült végre egy olyan megoldást találni, amely hatékony a Lancet drónokkal szemben. Az orosz drónerők egy brit AS90-est szemeltek ki maguknak, az azonban beparkolt egy „drónvédelmi menedékbe.” A Lancet be is csapódik ebbe, érdemi kár azonban nem keletkezik az angol tarackban.

A felvételen jól látható: a „menedék” egy földbe ásott árok, melyre az ukránok farönköket tettek, illetve fémhálóval vonták körül. Nagyon úgy fest, hogy az orosz drónt az erősen rögzített fémháló fogta meg.

A megoldással egyetlen, hatalmas probléma van: nem mozgatható. Így tehát mobil harcjárművek, gépesített gyalogsági alakulatok, repülőgépek, stb. nem tudják használni. Két, egymás után küldött Lancetet pedig nem tudott volna kivédeni.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF