Már senki sincs biztonságban Kína szomszédjában: szabályosan vadásznak a kormánytagokra a felkelők

Portfolio
Mianmarban a lázadók egyre gyakrabban vetnek be drónokat a kormányerők ellen. A trend egyre aggasztóbb tendenciát mutat a Najpjidó számára, mivel több vezetőt is célba vesznek a támadásaik során – számolt be a Nikkei Asia.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

A több mint három éve tartó mianmari polgárháborúban egyre súlyosabb helyzetbe kerül a puccsista kormány. A lázadók folyamatosan foglalnak el újabb területeket, immáron az ország fő kereskedelmi ütőerének számító útvonalai felett is átvették az ellenőrzést.

A lázadók sikeréhez az is hozzájárulhat, hogy egyre nagyobb arányban alkalmazzák az egyszerű drónokat a kormány csapatai ellen.

Az olcsó eszközöket a hét elején Soe Win altábornagy ellen vetették be, aki Mianmar második számú katonai vezetője. A jelentések szerint a parancsnok éppen megbeszélést tartott egy védett létesítményeben, amikor drónok csapódtak be az épületbe. A hírek szerint a Mon államban elkövetett támadásban megsérült az altábornagy, valamint az objektum mellett parkoló helikopter veszett oda. A kormányellenes Nemzeti Egységkormánytól (NUG) származó információk szerint hétfőn kettő, majd kedden öt drón támadta a rezsim ellenőrzése alatt álló épületet.

Múlt hét szombaton Mianmar miniszterelnök-helyettesének és az egyik legfontosabb katonai vezetőnek, Mya Tun Oonak a konvoját találták el a felkelők. Akkor a tábornok nem sérült meg a merényletkísérletben. Azt a támadást a Karen Nemzeti Védelmi Szervezet (KDNO) vállalta magára.

Az elmondások szerint a felkelők előre értesültek arról, hogy a célszemély mikor és hol fog tartózkodni, amely arra utal, hogy valaki információkat szivárogtat ki a kormányerők kötelékéből.

A fővárost sem kerülték el a lázadók drónjai, egy katonai bázisra csaptak le a hét elején. Az elmondások alapján akkor Min Aung Hlaing a rezsim vezetőjének magánrezidenciáját akarták megtámadni a felkelők.

Az elmúlt hetekben a felkelők jelentős területeket szereztek meg a kormánytól, ám ebben segítségükre volt a reguláris hadsereg számára nehezen járható terep. Az ország közepén található síkságokon viszont a jelentős nehézfegyverzettel rendelkező rezsim van előnyben, de az olcsó drónok éppen itt billenthetik vissza az erőegyensúlyt.

Címlapkép forrása: Lamin Tun/Anadolu Agency/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF