Portfolio signature

A totális összeomlás határán egy egész ország Kína szomszédjában: taktikát váltottak a lázadók, súlyos helyzetben a rezsim

Immáron negyedik éve tart a mianmari polgárháború, de a harcok befejezése csak egyre távolabbinak látszik. A kormányellenes felkelők az eddigieknél nagyobb erőt mutatnak, már az ország legfontosabb településeit fenyegetik. A reguláris erők gyengülését azonban minden eddiginél élesebben mutatja, hogy az ország egyik legfontosabb határvárosát rohamtempóban kellett evakuálni a lázadók támadása miatt. Myawaddy bevétele pedig akár hosszútávon is teljesen átírhatja a szabályokat.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

A fájó veszteség

A mianmari hatóságok vasárnap megkezdték a mianmari-thai határon fekvő Myawaddy település evakuálását, miután a felkelők jelentős sikereket értek el a területen. A százezer főnél is népesebb város elvesztése egyben azt is jelenti a kormányerők számára, hogy a negyedik éve tartó konfliktusban az eddigi egyik legnagyobb veszteségüket kénytelenek elkönyvelni. Myawaddy szerepe azért is kiemelkedő Mianmar életében, mivel egy nagyon fontos határátkelőnek számít. Itt lép be ugyanis az országba a legfontosabb kereskedelmi útvonal Thaiföld felől.

A település elfoglalása előtt pánikszerű evakuációba kezdtek a puccsista kormány helyi vezetői.

A Nikkei Asia információi szerint a hét elején fontos repülőgép hagyta el a szomszédos, thai Mae Sot városának repülőterét, amelyen a helyi kormány támogatói ültek. A rezsim tisztségviselői számos „érzékeny információt” tartalmazó iratot vittek magukkal, valamint a helyi bankfiókok készpénzkészletét igyekeztek biztonságba helyezni a lázadók elől. Számos, a netre felkerült felvételen az látható, hogy már vasárnap hatalmasra nőtt az autóforgalom a thai határvárosba, ahol landolt a Myanmar National Airlines egyik chartergépe. Ezen keresztül menekítették ki a legfontosabb értékeket a kormány erői. Najpjidó és Bangkok forródróton értekezett egymással további két gép indításáról, ám ezeket végül a thaiföldi külügyminisztérium közlése szerint törölték.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés