Végóráihoz közeledik a katonai junta hatalma Kína szomszédjában: hamarosan indulhat a főváros ostroma
Globál

Végóráihoz közeledik a katonai junta hatalma Kína szomszédjában: hamarosan indulhat a főváros ostroma

Portfolio
Csütörtökön számos dróncsapás érte a mianmari fővárost, Najpjidót. Az eset azt jelzi, hogy a kormányellenes felkelők egyre nagyobb területeket felügyelnek az országban – számolt be a Nikkei Asia.

Mianmarban 2021-ben vette át puccsal a katonai vezetés a hatalmat, amelynek következtében az országban számos tüntetés indult. A különböző etnikai és politikai alapon szerveződött csoport összefogott a kormány ellen, számos terület felett átvették az ellenőrzést. Ameddig a katonai junta mellett olyan hatalmak sorakoztak fel, mint Oroszország vagy Kína, addig a felkelők nem számíthattak erős külföldi támogatóra. Az aszimmetrikus erőviszonyok ellenére a hegyvidéki, sűrű növényzettel benőtt területeken az ellenállók sikeres gerilla hadviselést tudtak folytatni.

A harcok évek múltán sem csitultak, a reguláris haderő katonái pedig kezdtek kimerülni, miközben a morál is egyre jobban csökkent.

A lázadók 2023-tól kezdve az ország egyre nagyobb és fontosabb területei felett vették át az ellenőrzést, így például az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalnak számító határtelepülés, Chinshwehaw irányítását is megszerezték. Ezzel rendszeres bevételhez is jutottak, mivel vámot vetettek ki az itt áthaladó árukra. Az elmúlt hónapokig a kormányerők bázisterülete – minden gyengeség ellenére – nem forgott veszélyben. A csütörtöki dróncsapások jelzik, hogy már ez sem feltétlenül igaz.

A felkelők drónjainak feltűnése a mianmari fővárosban azt jelzi, hogy a kormányellenes erők egyre közelebb vannak. A támadásban a hadsereg különböző bázisaira mértek csapásokat. Nem ismert, hogy pontosan hány eszközt indítottak útnak najpjidói célpontok ellen, de legalább egy tucat pilóta nélküli repülőről van szó. A katonai junta állítása szerint két eszköz a levegőben felrobbant, legalább 13-at pedig az elfogásukat követően tudtak lefoglalni a hatóságok. Hozzátették, hogy áldozatokat vagy károkat nem követelt a támadás.

Az eset miatt a Nemzeti Egységkormány (NUG) vállalta magára a felelősséget. Hozzátették, hogy az ő információik szerint áldozatokat is követelt az akció.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

A helyi források szerint két katona meghalt és több mint 10 megsebesült, amikor a főváros melletti légibázisra mértek csapást a felkelők. A helyzet komolyságát jelzi, hogy nemcsak Najpjidóban számoltak be az ellenállók hadműveleteiről, hanem a legnagyobb városban, a tengerparti Jangonban is. Az aggasztó fejlemények ellenére a kormány kitart amellett, hogy ura a helyzetnek, és továbbra sincs semmi akadálya, hogy a hamarosan megrendezésre kerülő mianmari újévi ünnepségeket nem fenyegeti semmi. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy további támadások vannak kilátásban a reguláris erők bázisai ellen.

Címlapkép forrása: Thu Myae/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fuggetlen-skocia-skot-fuggetlensegi-nepszavazas