Olyat lépett az atomhatalom, amely újra nagyon feszültté tette az éppen enyhülő kapcsolatot Amerika ősellenségével

Portfolio
Csütörtökön terrorszervezetté nyilvánította Pakisztán az egyik síita iszlamista szervezetet a Zainebiyoun Brigádot. A lépés alapos felhördülést okozott Iránban, mivel eddig Teherán támogatta a militáns csoportot – számolt be az Iran International.

Irán a szíriai polgárháború kirobbanását követően igyekezett Basszár el-Aszad elnök segítségére lenni, ezért több militáns csoportot is létrehozott, amelyet aztán a szétszakadt országba küldött. Ennek egyike volt a Zainebiyoun Brigád is, amely főleg a pakisztáni síitákat próbált toborozni a harcokhoz. A stratégia kidolgozása mögött azt a Kaszim Szolejmanit sejtették, akit 2020 elején az amerikai légierő lebombázott Irakban, azóta pedig valóságos legenda lett a síita világban.

A hasonló militáns alakulatok létrehozását gyakran kritizálták a Közel-Keleten, mivel attól tartottak, hogy ezek kiélezik a szektariánus ellentéteket a térségben. A lépés a szunnita közösségeket is arra ösztönözte, hogy hasonló fegyveres csoportokat hozzanak létre. A főleg pakisztániakból álló Zainebiyoun Brigádon kívül jelentős szerepet kapott még Szíriában a libanoni Hezbollah, az iraki Nujaba Mozgalom vagy az afgán Fatemiyoun hadosztály is.

A pakisztáni kormány lépése azzal fenyeget, hogy újra nagyon feszültté válik Iszlámábád kapcsolata Iránnal.

A két muszlim hatalom idén januárban rakétákkal lőtte a szomszédos ország területét, amely egy súlyos regionális háborúval fenyegetett. A felek akkor rendezték a nézeteltéréseiket, és úgy tűnt, hogy a helyzet konszolidálódik. A hasonló lépések nem váratlanok Pakisztántól, mivel az országban egyre nagyobb problémát jelentenek a fegyveres ellenálló csoportok. Ez többségében nem síita szervezeteket jelent, hanem szunnita szeparatista alakulatokat, vagy radikális iszlamistákat. A közelmúltban számos támadás borzolta a kedélyeket az országban, több merényletet is végrehajtottak az atomhatalom területén.

Címlapkép forrása: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF