Felvételek: nem végződött jól Izrael akciója a szomszédos országban

Portfolio
Jeruzsálem 2023 októbere óta nemcsak a Gázai övezetben vív háborút az iszlamista Hamász ellen, hanem északon a Hezbollah ellen is állandóak az összecsapások. Nem minden manőver hoz sikereket, erről tett most közzé felvételeket a libanoni szervezet.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az elmúlt fél évben alaposan felkészültek arra, hogy átfogó támadást indítsanak a Dél-Libanon ellen, amely az iszlamista Hezbollah mozgalom bázisának számít. A síita fegyveresek nagyon szoros kapcsolatot ápolnak Teheránnal, ennek emiatt az elmúlt napokban többször merült fel, hogy szárazföldi hadművelet is fog indulni. Ez egyelőre várat magára, de a légierő aktívan vesz részt a konfliktusban.

Az április 14-én elkövetett nagyszabású iráni drón- és rakétatámadás következtében az elmúlt héten Jeruzsálem a Hezbollah több katonai vezetőjét is lebombázta. Arra lehetett számítani, hogy a zsidó állam vélhetően az országhatárokhoz közelebbi, Iránnal jó kapcsolatot ápoló szervezeteket igyekszik majd meggyengíteni.

A síita mozgalom azonban közzétett egy felvételt, amely szerint az iszlamista mozgalom megsemmisíti az IDF egyik drónját, a Hermes 450-est. Az eszközt Izraelben fejlesztették ki, mára a világ számos haderejében rendszeresítették. Felderítési célokra alkalmazzák, hosszú bevetési időtartamú eszközt.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF