FONTOS Így fut neki Magyarország a nagy lakáshitel-robbanásnak
Eszkalációval fenyeget Teherán húzása: amerikai bázist támadtak a milicisták
Globál

Eszkalációval fenyeget Teherán húzása: amerikai bázist támadtak a milicisták

Portfolio
Irán régóta használ milicistákat, hogy azokon keresztül növelje a befolyását a Közel-Keleten. Most ilyen alakulatok követtek el támadást egy Észak-Szíriában található amerikai bázis ellen – számolt be a The Jerusalem Post.

A 2023 októberében kirobbant izraeli-Hamász háború következményeként számos alkalommal érte támadás a Közel-Keleten található amerikai támaszpontokat. Különösen Irakban és Szíriában volt kitett ezeknek, ahol a síita Irán nagyon erős befolyással bír.

Minden alkalommal nem reguláris alakulatokat használ fel ahhoz, hogy a nyugati nagyhatalom bázisára csapást mérjen, mivel ezeket kevésbé lehet nyomon követni, valamint számon kérni.

Vasárnapról hétfő virradóra ismét ezt a taktikát vetette be Teherán az Egyesült Államok ellen. Az eset különlegessége, hogy ezúttal egy nemzetközi határt is átlépett a támadás. A Szíria északi részén található Zummar városánál található amerikai támaszpontot öt rakétával lőtték, méghozzá Irak területéről. Az eset egyértelműen jelzés is lehet a Washington és Bagdad politikája felé, mivel Mohammed Shia al-Szudani iraki miniszterelnök éppen egy nappal korábban tért vissza egy látogatásról, amelyen az amerikai elnökkel találkozott. A támadást a Kataib Hezbollah fegyveresei követték el, amely szorosan kötődik Teheránhoz.

Korábban az amerikai csapatok megígérték, hogy elhagyják a szíriai, valamint az iraki bázisokat, mivel tartottak attól, hogy a folyamatos támadások miatt komoly veszélynek lesznek kitéve.

Az Iránnal szövetséges alakulatok azután döntöttek a támadás mellett, hogy állításuk szerint nem látják a tárgyalások megfelelő haladását az amerikaiak távozásáról. Hasonló akciókra február eleje óta nem volt példa.

Címlapkép forrása: John Moore/Getty Images

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ukrán tüzér