Bármikor összeomolhat ez az őrült ütemben pörgő lakáspiac

Portfolio
Az elmúlt években hihetetlen ütemben dráguló ausztrál lakáspiac elérte a csúcsát és össze fog omlani, ha az ország jegybankja túl gyorsan elkezdi emelni az irányadó kamatokat - véli a svájci UBS elemzője.

10,2%-ot emelkedtek az ausztrál lakásárak 2017 első negyedévében a tavalyi bázishoz képest, a UBS elemzője, George Tharenou pedig úgy gondolja, ha az ausztrál jegybank (RBA) elkezd kamatokat emelni, könnyen összeomolhat a piac. Az új lakások építésének üteme 19%-ot esett az idei év első negyedévében, májusban pedig 20%-kal kevesebb friss jelzáloghitelt helyeztek ki az ausztrál pénzintézetek, mint tavaly olyankor. A több éves ingatlanpiaci rali szinte hihetetlen magaslatokba nyomta fel a lakásárakat: mára már átlagosan 669 700 ausztrál dollárt kell fizetni egy lakásért (ami mintegy 130 millió forintnak felel meg), az árak növekedése azonban Tharenou szerint biztosan le fog lassulni. Az elemző úgy véli, hogy a gyengébb növekmény ellenére júniusban a tavalyi bázishoz képest még mindig 10%-os növekedést tapasztalhatunk, ami viszont fenntarthatatlan, az átlagbérek növekedésének 4-5-szöröse.

Úgy látjuk, az árak 2017-ben 7%-ot fognak nőni a tavalyi bázishoz képest, 2018-ban ugyanez már csak 0-3% lesz a rekordmagas kínálat gyenge megfizethetőség mellett

- írja a szakember. Hozzáteszi: bár az ausztrál gazdaság robusztus, a lakáspiacon tapasztalható vásárlási kedv 2008-as mélységekbe esett vissza. Az elmúlt húsz évben egyébként az 5-6-szorosára emelkedtek az ingatlanárak Ausztrália nagyobb városaiban. (CNBC, Huffington Post)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF