Hihetetlen, miként veri át a gyanútlan vásárlókat a lakásfejlesztő!

Portfolio
Az új lakásokkal kapcsolatos problémákkal többször foglalkoztunk már. Sajnos, ahogy haladunk előre az időben, és egyre több ház épül, vagy projekt elkészülésének jár le a határideje szaporodnak a rémtörténetek. A mai nap például a következő olvasói levelet kaptuk, amely igazi elrettentés lehet minden lakásvásárló számára, és ahol a panaszos olvasónk már jogi útra volt kénytelen terelni a történetet.
Olvasónk 2016. szeptemberében kötött szerződést egy budapesti, Zuglóban található projektben egy lakásra, ahol az építkezés elkezdődött, az átadást pedig 2017 végére ígérték. A problémák 3 hete kezdődtek, a levelet író hiába próbálta telefonon elérni a kivitelezőt, az nem fogadta a hívását, amire dühös levelet írt az illetékeseknek. Közben a cég jogi képviselője behívatta őket az irodájába, ahol közölték velük, hogy mindössze két lehetőségük maradt: vagy a fejlesztő visszavásárolja tőlük a lakást, és kifizeti a korábban befizetett részleteket, vagy megpróbálnak megállapodni a fejlesztőcéggel. A fejlesztőcég ügyvezetője levélben közölte ugyanis, hogy a munkaerőhiányra hivatkozva a szerződés ellehetetlenült. Olvasónk szerint mindezt úgy, hogy az építkezés folyamatosan zajlik, és a lakásokat a fejlesztő honlapja szerint folyamatosan értékesítik.

A megbeszélt személyes találkozón a fejlesztő elmondta, hogy még további 5,5 millió forint befizetése esetén fejezi csak be az olvasónk által megvásárolni kívánt lakást. Amennyiben ezt a pénzt nem fizetik meg, 5 hónapon belül visszaadja a korábbi olvasónk által befizetett részleteket. Olvasónk szerint azonban ezzel jelentős veszteséget szenvednek, mivel a 2016-os árakhoz képest a jelenlegi piacon csak egy jóval kisebb lakást vásárolhatnának az adott összegből. A beszélgetés során - elmondása alapján - kiderült, hogy csak bizonyos lakások kapnak hozzájuk hasonló levelet, vagyis ahol a fejlesztő-kivitelező a munkaerőhiányra hivatkozva plusz pénzt kér a lakásokért. Véleménye szerint a dolog hátterében az áll, hogy jelenleg már magasabb áron árulják a lakásokat a projektben, így a fejlesztő igyekszik kitenni, a még olcsóbban eladott lakások vásárlóit.

Érdekel a lakáspiac jövője? Kíváncsi vagy, hogy merre tartanak az árak, vagy mi lesz az áfaemelés után? Gyere el a Portfolio Lakás Konferenciára, ahol ezekről és más érdekes témákról is mindent megtudhatsz!


Olvasónk nehezményezi, hogy a pénz kötbér, és kártérítés nélkül kerülne visszafizetésre, a szerződésben rögzített munkaerő és nyersanyaghiányra történő vis major hivatkozás alapján, miközben az építkezésen zajlanak a munkák. Ráadásul az egész ügy csak most robbant ki, miközben januárban még olvasónk kifizette az aktuális részletet, illetve az alapáron felül vásárolt burkolatokat és szanitereket, azzal, hogy megkezdődnek a burkolási munkák.
Oszd meg te is a történetedet!
A Portfolionál várjuk a különböző olvasói sztorikat, legyen az pozitív vagy negatív az új lakás vásárlással kapcsolatban. Van egy jó történeted? Elégedetten átvetted a lakásod, vagy éppen már azt is megbántad, hogy belefogtál a vásárlásba? Írj nekünk az ingatlancsapat@portfolio.hu címre.
Olvasónk végül ügyvédhez fordult, több sorstársával együtt, és most harcolnak az igazukért. A fejlesztőre egyébként a múltban már több panasz is volt, gondok akadtak például a hatósági engedélyek megszerzésével, ezért sok jóra ők sem számítanak.

A cikkben olvasónk kérésére nem szerepeltettük a nevét, illetve a folyamatban lévő jogi procedúra miatt a projekt nevét sem.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF