Rekordok a budapesti újlakás-piacon: különleges lakások, különleges adottságokkal

Portfolio
Ahogy azt már megszokhattuk, időről időre megvizsgáljuk, hogy az aktuális kínálatban hol vannak a főváros legnagyobb, legkisebb, legdrágább vagy éppen legolcsóbb új lakásai. Ezúttal sem teszünk kivételt és a rekorderek mellett néhány más érdekességre is felhívjuk a figyelmet. Emellett kerületi összehasonlításunkból az is kiderül, hogy ha valaki olcsón szeretne nagyobb méretű lakást, vagy az árcédula miatt hajlandó a méret kapcsán kompromisszumot kötni, akkor hol érdemes nézelődnie.

A lakásárakról nagyon gyakran csak a fajlagos árként, vagyis egy négyzetméterre vetítve beszélünk, azonban ha valaki úgy dönt, hogy új lakást vásárol, sokkal érdekesebb számára, hogy ténylegesen mennyit kell kifizetnie az adott méretű lakásért. A lakások alapterülete ugyanis kerületenként nagyon eltérő lehet. Hiába akar például valaki egy új minigarzont vásárolni a budai kertvárosban, feltehetően nem fog találni magának, ugyanis az adott városrész projektjeiben jellemzően nagyobb méretű lakásokat alakítanak ki a fejlesztők. Ugyanez igaz fordítva is, például a VIII. kerület lakásfejlesztéseinél jellemzően a kisebb méretű, 50 négyzetméter körüli lakások vannak többségben.

Ahogy azt a fenti ábra is mutatja, a legdrágább kerületekben általában a lakások mérete is nagyobb az átlagosnál. Az Eltinga által negyedévente elkészített Budapesti Lakáspiaci Riport alapján az átlagos budapesti új lakás 67 négyzetméteres, amiért valamivel több, mint 70 millió forintot kérnek a fejlesztők. A II. kerületben viszont ennél sokkal nagyobb, átlagosan 122 négyzetméteres lakásokat kínálnak eladásra, jóval magasabb négyzetméteráron, így fordulhat elő, hogy az ottani új lakások átlagos kínálati ára eléri a 268 millió forintot. A második helyen álló V. kerületben ez 99 négyzetméter és 201 millió forint, míg a harmadik helyen a XII. kerület áll, 93 négyzetméterhez társuló 181 millió forintos átlagos árcédulával.

A másik végletet az olyan kerületek adják, ahol nemcsak az átlagnál kisebb, de annál olcsóbbak is a lakások. A XVIII. kerületben például átlagosan mindössze 53 négyzetméteresek az új lakások, amikhez 47 millió forintos árcédula tartozik, míg a XIX. kerületben 62 négyzetméter mellé 48 millió forint.

Van néhány kiugró kerület is, például a XVII. és a XV., ahol az átlagnál nagyobb alapterület miatt nem találunk olcsóbban új lakást, a VIII. kerületben viszont kimondottan a kisebb alapterület miatt alacsonyabbak az árcédulák.

Nézzük a rekordokat!

Ahogy korábbi cikkeinkben már írtuk, a legdrágább új lakások árcédulái a 800 millió forintot is meghaladják, a rekorder jelenleg egy 925 milliós lakás, de összesen 133 lakás új lakást találhatunk Budapesten 200 millió, 27-et pedig 400 millió forint feletti árral. Bár öt-hat évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, de mostanra a 30 millió forint alatti új lakások már kimondottan olcsónak számítanak, számos kerületben egyáltalán nem találunk ilyet, de ahol van, ott is jellemzően egyszobás garzonlakásokat kínálnak ezen az áron.

  • A legnagyobb méretű új lakást egy XIII. kerületi projektben kínálják eladásra, melynek alapterülete eléri a 289 négyzetmétert. A legkisebb lakás szintén ebben a kerületben, de egy másik projektben található, annak alapterülete mindössze 17 négyzetméter.
  • Vannak viszont egyéb érdekességek is: a XIII. kerületi Duna Terasz Grande projektben például 25 olyan lakás található, melyek mindegyikéhez 100 négyzetméternél nagyobb kültér tartozik. Az egyik, 9. emeleti - már értékesített - 117 négyzetméteres lakásnak például 434 négyzetméteres a terasza, de egy másik, még elérhető 9. emeleti, 109 négyzetméteres lakáshoz is 61 négyzetméteres terasz és 100 négyzetméteres zöld tetőkert tartozik. Ennek a lakásnak a vételára 187,63 millió forint.
  • Miután egy korábbi, IV. kerületi 17 emeletes projektben eladták az összes lakást, így most egy XI. kerületi, 13 emeletes házban lehet a legtöbb emelet közül választani, bár épp a napokban indult el az előregisztrációja egy 18 emeletes, szintén XI. kerületi projektnek.
  • Noha a most épülő lakások legtöbbje 2 vagy 3 szobás, a II., a XIII. és a XVII. kerületben is találunk olyan fejlesztést, ahol 7, sőt két esetben 8 szobás lakások is megtalálhatók.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő Csoport támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF