Lakáspiac: komolyabb elvárásokkal jönnek a vevők

Portfolio
Elmaradt a lakáspiaci összeomlás, ám tény, hogy a vásárlók tudatosabbak, megfontoltabbak és igényesebbek a korábbiaknál. Többet számít a döntéshozatalban a megfelelő finanszírozás, az alacsony energiaköltség, új igények merülnek fel a lokációt illetően, és változik számos egyéb tényező is. Lényegesen többet számít a személyes tájékozódás, a vevők a puszta internetes információkon túl számos lényeges kérdést feltesznek a lakáspiaci szereplőknek. Erre ad jó alkalmat minden érintett cégnek a Portfolio Lakás Kiállítás, amely április 21-23. között több ezer látogatót vár a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban.

Rendkívüli időket él meg a hazai ingatlanpiac, azon belül is a lakáspiac, ám az egymással ellentétes hatások miatt egyelőre nem egyértelmű, hogy milyen irányt vesz a szegmens 2023-ban. Az biztosra vehető, hogy a többek által várt lakáspiaci összeomlás mindeddig elmaradt és várhatóan nagyarányú árzuhanás nem következik be az előttünk álló hónapokban sem. A tranzakciók száma mindenesetre érdemben csökkent, az elérhető hitelek pedig drágultak, igaz, messze nem olyan mértékben, ami a jegybanki kamatemelésekből következne.

Érdemi árcsökkenés ugyanakkor nem tapasztalható, az évek óta szakadatlanul tartó áremelkedés inkább csak lassult, bizonyos szegmensekben megállt az utóbbi hónapokban.

Új szempontok, új igények

Bár a lakáspiacot egyre inkább jellemzi a kivárás, mindez nem jelenti azt, hogy a vevők eltűntek, vagy akár csak visszaszorultak volna a piacról. A vásárlást fontolgatók ugyanakkor tudatosabbak lettek, lényegesen többet számít a döntéshozatali folyamatban például egy-egy ingatlan energetikai besorolása, a várható rezsiköltség, valamint több más tényező. A home office általánossá válásával az ingatlanok elhelyezkedésénél is más szempontok kerültek előtérbe: a belváros közelsége helyett inkább a nyugalom, a kellemes, biztonságos környezet értékelődött fel.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az ingatlanpiac, és azon belül a lakáspiac sem szenved el tartós válságot, csupán a vevők jobban megnézik, mit, milyen feltételekkel és milyen finanszírozással vásárolnak meg.

Tájékozódásukban egyre nagyobb szerepet kap a körültekintés, az internetes források mellett a szakértőkkel, szolgáltatókkal történő személyes megbeszélések, több ajánlat gondosabb mérlegelése a döntés meghozatala előtt.

Több ezer érdeklődő egy helyen

Éppen ezért várható különösen nagy érdeklődés a hazai ingatlanpiac egyik legfontosabb közönségrendezvényén, a Portfolio Lakáskiállításon, amelyet lapcsoportunk idén április 21-23. között rendez meg a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban.

A Portfolio lakás kiállítás az elmúlt években az ország legjelentősebb ingatlanexpójává vált.

Április 21-23. között 12. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

Mindez nem véletlen: a lakáspiac minden érintett szolgáltatója és kivitelezője, a projektek fejlesztői, közvetítők, bankok, valamint a kis- és nagyberuházók, az ingatlanpiachoz kapcsolódó szolgáltatók évről évre nagy számban jelennek meg a kiállítás helyszínén. Az eseményen egyaránt jelen vannak a finanszírozás szereplői, az építőipari cégek, a belsőépítészeti szereplők, vagy akár az okosotthonokat fejlesztő, a lakásbiztonsággal foglalkozó szolgáltatók.

A rendezvényen bemutatkozó szereplők kétségkívül jelentős előnyöket tudhatnak magukénak a prémium eseményen történő részvételnek köszönhetően, hiszen egyedülálló piacelérési lehetőséget nyernek.

A szervező Portfolio munkatársai kiállítási szaktanácsadást biztosítanak minden megjelenési igényhez, az esemény informativitását ráadásul nagyban növelik a kiállításhoz kapcsolódó tematikus előadások, klub rendezvények és egyéb szakmai tartalmak.

A nívós helyszín és a professzionális team exkluzív standokat biztosít a kiállítók projektjeinek, illetve szolgáltatásainak bemutatásához, figyelemreméltó minőségű hirdetési felületekkel párosulva.

Fotó: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF