Halálra ítélték a legnagyobb vietnámi ingatlancsalót

Portfolio
Tavaly decemberben írtunk arról, hogy bíróság elé kerül egy vietnámi üzletasszony, miután több mint 5 milliárd dollár veszteséget okozott egy helyi hitelezőnek. Az ország történetének legnagyobb pénzügyi csalási ügyében sikkasztás, megvesztegetés és banki szabályok megsértése miatt Truong My Lan ingatlanmágnást, a bíróság döntése értelmében halálra ítélték - közölte a CNBC.

Halálra ítélték Truong My Lan, ismert vietnámi ingatlanfejlesztőt, a Van Thinh Phat Holdings Group elnökét, amiért részt vett az ország történetének legnagyobb pénzügyi csalásában. A Thanh Nien állami média beszámolója szerint Lan-t sikkasztás, megvesztegetés és a banki hitelezési szabályok megsértése miatt találták bűnösnek. A sikkasztás vádja alapján halálbüntetést kapott, míg a többi vádpontért összesen 20 év börtönbüntetést róttak ki rá.

A vádak szerint Lan a Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) vagyonát sajátította ki törvénytelenül felvett hitelek révén, amelyeket a Van Thinh Phat és különböző fedőcégek számára biztosított. Ügyvédei védekezésük során azt állították, hogy Lan csak a bank kisebb részét ellenőrizte és nem töltött be hivatalos pozíciót az SCB-ben, azonban tanúk vallomása alapján a bíróság megállapította, hogy Lan valójában több mint 90%-os ellenőrző részesedéssel rendelkezik a bankban, így ő tekinthető annak tényleges tulajdonosának.

A jelentések szerint az érintett hitelek összértéke 44 milliárd dollár volt, amely az SCB 2012 és 2022 közötti hitelezésének döntő részét képezte. Ebből 12,3 milliárd dollár került a Van Thinh Phat céghez, míg a fennmaradó összeget magáncélra használták fel. A bíróság arra is rámutatott, hogy noha néhány hitelt Lan rendezett, köteles teljes kártérítést fizetni a banknak.

Lan-t először 2022-ben vették őrizetbe, és az ügyben további több mint 80 személyt - köztük központi banki tisztviselőket - vádoltak meg. Ez az eset része Vietnám átfogó korrupcióellenes küzdelmének, amely során már számos magas rangú politikus és üzletember került bíróság elé.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF