Kávézacc a levendulamezőn: így hasznosítják újra kávékapszulákat (x)

PR cikk
Virágzik a pannonhalmi levendulamező, így már látható a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság különleges együttműködésének eredménye, melynek keretében a használt kávékapszulákból kinyert kávézacc egy részét a Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeg formájában.

Különleges kezdeményezést indított a Nespresso a körforgásos szemlélet jegyében. A hazai kávékapszula-visszagyűjtésből származó kávézacc egy részéből speciális termőközeget fejlesztettek, amit a pannonhalmi levendulamezőkre juttattak ki. A kávézacc ezáltal visszakerült a természet körforgásába és értékes tápanyagként hasznosul újra a termőföldeken.

A kapszulák a hazai fogyasztóktól származtak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind pedig az egyes komponensek újrahasznosítása Magyarországon történt. Az alumínium különböző használati tárgyak, alkatrészek formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás útján hasznosítják újra.

Ezzel a körforgásos gazdaság szemléletmódjába tökéletesen illeszkedő kezdeményezéssel az üzleti tevékenységében már 2017-től karbonsemleges Nespresso fenntarthatósági céljai eléréséhez is közelebb kerül. Ahhoz például, hogy minden általa készített és forgalmazott csésze kávé karbonsemleges legyen. Ezt egyfelől úgy éri el, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermesztéshez, termékfejlesztéshez, gyártáshoz, szállításhoz és minden más tevékenységéhez kapcsolódó karbonkibocsátást (például újrahasznosított anyagok és megújuló energia használatával, egyre nagyobb mértékű kapszula-újrahasznosítással, logisztika optimalizálásával). A fennmaradó mennyiséget például erdőtelepítésekkel és regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

A használt Nespresso kapszulák újrahasznosításáról készült videót IDE KATTINTVA lehet megnézni.

Fotók: Nespresso

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF