Brexit: fellélegezhetnek az angliai magyarok

Portfolio
A hosszú hétvégén első ránézésre ijesztő üzenetet közölt a brit belügyminisztérium az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgárokkal, miszerint az október 31-re tervezett Brexit utáni naptól rögtön megszűnne a szabad mozgás a szigetországban, aztán kiadott egy megnyugtató üzenetet is a tárca. Utóbbi szerint van még bőven idő a letelepedéshez szükséges engedély megszerzésére a Brexit napján túl is, azaz nem szűnik meg rögtön a kilépés után a szabad mozgás lehetősége azoknak, akik a megfelelő jogosultságokkal rendelkeznek.
Amint mi is megírtuk: alaposan ráijesztett többek között az Egyesült Királyságban letelepedett magyarokra az az augusztus 19-i brit belügyminisztériumi közlemény,
amelynek elején most is benne van az a mondat, hogy október 31-én megszűnik a szabad mozgás intézményének jelenlegi formája, bármilyen módon is lép ki az Egyesült Királyság aznap az Európai Unióból. Ez ugyanis abba az irányba mutatott, hogy ha egy uniós állampolgár a szigetországban él életvitel szerűen, akár letelepedett státusszal, de az október 31. körüli napokban az uniós kontinensen tartózkodik, majd például a megállapodás nélküli Brexit utáni napokban szeretne visszatérni a szigetországba, akkor ezt nem tudja megtenni.

Ez azért volt meglepő, mert eddig nem ezt kommunikálta a brit kormány, Theresa May korábbi kormányfő is fokozatos átmenetet szeretett volna és Boris Johnson új miniszterelnök eddigi egy hónapja alapján is az EU-s állampolgárok nyugtatása volt az egyik kommunikációs vonal. Aztán az új belügyminiszter augusztus 19-i határozottabb fellépése egy csapásra megváltoztatni látszott mindezt, akár az e heti fontos berlini és párizsi tárgyalási előtti kommunikációs nyomásgykorlás eszközeként is, hogy bizonytalanságban tartsa a szigetországban élő mintegy 3,2 millió EU-s állampolgárt.

Az üzenet azért is volt ijesztő, mert ebből a bő 3 millióból eddig csak bő 1 milliónyi uniós állampolgár kért letelepedési státuszt (ez olyanoknak jár, akik már több mint öt éve a szigetországban élnek, akik viszont kevesebb, mint öt éve, azok "letelepedés előtti" státuszt kérhetnek) és félő volt, hogy október végéig a fennmaradó közel 2 milliónyi már nem tudná ezt megszerezni.

Aztán augusztus 21-én a délutáni órákban kiadott egy tisztázó közleményt a brit belügyminisztérium a kormány oldalán, amelyről például a kint élő, de tájékoztatásra feliratkozó magyarok, köztük olvasóink, is értesültek, miszerint nem így kell érteni a dolgokat, nem szűnik meg a szabad mozgás rögtön a Brexit napja után, a változások az arra jogosultakat nem érintik.

Amint a fenti nyugtató, tisztázó tájékoztatásban és a letelepedési engedély lépéseit részletesen leíró kormányzati oldalon is rögzítik:

továbbra is van ideje legalább 2020. december 31-ig minden EU-s állampolgárnak és családtagjainak arra, hogy regisztráljanak és megszerezzék a brit letelepedési engedélyt, még akkor is, ha megállapodás nélkül lép ki az ország október 31-én az EU-ból. Emellett ha valaki jogosult a letelepedett státuszra, még akkor is szabadon mozoghat, ha a kilépés napján éppen nem tartózkodik a szigetországban.

A fenti minisztériumi tájékoztatás egyébként azt is rögzíti, hogy akik nem jelentkeznek a letelepedési programba idén október végéig, azoknak sem változnak a jogai a munkavállalás, a juttatások és a szolgáltatások igénybevétele során és ezek a jogszabályok nem is fognak változni. Így tehát az uniós állampolgároknak a későbbi időszakban is lesz lehetőségük bizonyítani a jogosultságukat arra, hogy jogszerűen élnek az országban, vagy igénybe veszik az ellátásokat, támogatásokat.

Címlapkép forrása: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF