Brexit: nincs áttörés, sokat kell még dolgozni a megállapodásig

Portfolio
MTI
A pénteken elkezdett intenzív Brexit-tárgyalások vasárnapig nem hoztak áttörést, és mind a londoni kormány, mind az Európai Bizottság egybehangzóan azt kommunikálta vasárnap kora este, hogy sokat kell még dolgozni azért, hogy új/módosított megállapodást lehessen elérni a brit kilépés kapcsán, miközben az idő szorít.
A Brexitről és az általa okozott nagyfokú bizonytalanságról bőven lesz szó a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Ezt mondja a londoni kormány

Előbb Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője nyilatkozott, aztán az Európai Bizottság oldalán jelent meg egy közlemény az aktuális helyzetről és a kilátásokról. Johnson vasárnap tájékoztatta kormányának tagjait az Európai Unióval folyó tárgyalásokról és ennek kapcsán a Downing Street szóvivője azt mondta, hogy a kormányfő a kabinetülésen megerősítette: látható a megállapodáshoz vezető út, de még mindig sok a teendő, mire ennek az útnak a végére lehet jutni.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese szerint Johnson kifejtette minisztereinek azt is, hogy lát lehetőséget olyan megállapodásra, amely tiszteletben tartja az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezményt, ugyanakkor nem tartalmazza azt a tartalékmegoldást (backstop), amelynek célja az ír-északír határon - éppen e megállapodás egyik fő vívmányaként hosszú ideje nem létező - fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülése. A brit kormány álláspontja szerint a londoni parlament által háromszor is elvetett eredeti Brexit-megállapodás backstop-záradéka kikezdi az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását.

Ezt pedig a Bizottság

Még nagyon sok munka van hátra a Nagy-Britannia európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) Brüsszel és London között folytatott tárgyalásokon - közölte az Európai Bizottság rövid közleményében vasárnap.

A tájékoztatás szerint Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója hétvégi tárgyalásait követően vasárnap délután tájékoztatta az unióban maradó 27 tagország Európai Unió mellé rendelt képviseleteinek vezetőit a megbeszélések állásáról. Az Egyesült Királysággal folytatott, szakértői szintű egyeztetéseket konstruktívnak minősítette.

Barnier vasárnap este tájékoztatást ad az Európai Parlament illetékes, Brexit-tárgyalásokért felelős csoportjának, kedden pedig - a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó luxembourgi tanácsülésén - az unióban maradó tagországok, az EU27-ek minisztereinek - közölték. A technikai szintű megbeszélések Brüsszel és London között hétfőn folytatódnak - tették hozzá.

A névtelen forrás pedig ezt

A tárgyalás részleteit ismerő uniós diplomata tájékoztatása szerint

nincs áttörés a hétvégi tárgyalásokon, az intenzív megbeszélések folytatódnak. A helyzet különösen nehéz, mivel csak néhány nap van hátra az EU-tagországok csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójáig. Ha a brit kormány megoldást akar, gyorsan kell cselekednie - tette hozzá.

Előzmények

Brüsszeli diplomáciai források pénteken közölték, hogy intenzív tárgyalások kezdődnek a felek között az Egyesült Királyság rendezett kilépésének feltételeiről. Az Európai Bizottság megerősítette a híreket. Michel Barnier pénteken csaknem három órán át tárgyalt Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszterrel Brüsszelben.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF