Brexit zold a lampa a megallapodasra Michel Barnier
Uniós források

Brexit: zöld a lámpa a megállapodásra!

Portfolio
Miután konstruktív volt a brit és az EU Brexit-ügyi főtárgyalójának ma reggeli egyeztetése, utóbbi megkapta péntek délután az intenzív tárgyalások folytatására a mandátumot a 27 EU-tagállam nagykövetétől – jelezte a Reuters. Ez azt jelenti, hogy nőtt az új Brexit-megállapodás esélye és ennek reményében háromhavi csúcsra tépték az angol fontot.
A Brexitről és az általa okozott masszív bizonytalanságról és bőségesen lesz szó a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Miután tegnap pozitív hangvételű üzeneteket mondott mind az ír, mind a brit miniszterelnök kettejük találkozójáról (van ösvény a módosított kilépési megállapodáshoz), ma délelőtt hűtötte a kedélyeket Donald Tusk, az Európai Tanács Cipruson tartózkodó elnöke. Ő ugyanis még úgy tudta, hogy még mindig nem kapott az Európai Bizottság reális és működőképes terveket a londoni kormánytól, így ma estig adott időt arra, hogy ezt megtegyék, különben a jövő csütörtök-pénteki EU-csúcson biztosan nem lesz meg az alku.

Tusk figyelmeztetése idején azonban már túl voltunk egy kulcsfontosságú reggeli egyeztetésen Michel Barnier (fenti képünkön) és Stephen Barclay, azaz az EU és az Egyesült Királyság Brexit-ügyi főtárgyalója között, amely a Reuters információ szerint konstruktív légkörben zajlott. Ezután ült össze a 27 uniós tagállam nagykövete egyeztetni a tervekről és a hírügynökség újabb értesülése szerint ezen megadták a diplomaták a felhatalmazást Barniernek arra, hogy lefolytassa a következő napokban a mélyreható tárgyalásokat az Egyesült Királysággal a kilépési feltételek esetleges módosításáról.

Ezek tartalma még mindig nem ismert, ugyanis korábban a brit javaslatokat (végülis lenne határellenőrzés az északír-ír határon és szabályozói különbség az északír-nagy-britanniai határon) lesöpörte az asztalról az EU.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy a britek tárgyalási javaslata miben és mennyit mozdult el ahhoz, hogy most az EU tárgyalásokra érdemesnek tartja a bemutatott elképzeléseket.

Ráadásul az idő tényleg nagyon szorít, mert az október 17-18-i EU-csúcson már az állam- és kormányfőknek kellene szentesítenie azt a módosított kilépési megállapodást, amit addig esetleg nyélbe lehet ütni. Ha azon a csúcstalálkozón nem lesz módosított alku, akkor egy brit törvény szerint másnap, azaz október 19-én szombaton (a Falkland-háború óta példátlan időpontban!) összeül a brit alsóház, hogy felszólítsa Johnsont a Brexit október 31-i dátumának újabb halasztására január végéig.

Nagy kérdés, hogy ha ennek a törvénynek és felszólításnak nem felel meg Boris Johnson, akkor mi jön. Elvileg megbuktatható bizalmatlansági indítvánnyal, vagy be is perelhető bíróság előtt, de mindkét útnak vannak buktatói: a bizalmatlansági indítvány még esélyes is, hogy átmegy, és az új miniszterelnök már várhatóan kéri a halasztást, de az már bizonytalan, hogy az előrehozott választások kiírásához összejön-e a kétharmados parlamenti többség (márpedig a politikai állóháborúból való kimozduláshoz erre lehet szükség, ha viszont erre nem kerül sor, akkor nagy kérdés, hogy minek adjon harmadik halasztást is a Brexitre az EU). A bírósági út pedig időigényes lehet és jogi harccá válna egy olyan ügy, amely végülis politikai döntés kérdése.

Arra a jelzésre, hogy Barnier megkapta a zöld lámpát az EU-s nagykövetektől az intenzív tárgyalások lefolytatására, még tovább szárnyalt az egyébként is háromhetes csúcson lévő font a dollárral szemben. A jegyzések 1,2560-ről 1,2680-ig ugrottak, ahol utoljára több mint 3 hónapja nem járt a font. A tegnap délutáni ír-brit miniszterelnöki találkozóról megjelenő első pozitív hírek óta (1,2220) tehát a font több mint 3,5%-ot szárnyalt, ami mindenképpen figyelemre méltó bizakodásra utal a piaci szereplők körében, illetve a fontesésre játszó pozíciók tömeges kényszerű zárását is tükrözi.

Az új Brexit-megállapodás növekvő esélye miatt a font a forinttal szemben is jelentősen erősödött tegnap óta. Csütörtökön reggel ég 370 körül is járt az árfolyam, a biztató hírek hatására azonban péntek délutánra már 379 körülig ugrott. 382-es árfolyam felett már sokhavi font csúcsról beszélhetnénk.

Címlapkép forrása: Adam Berry/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Boris Johnson