Brexit: már csak néhány óra maradt, hogy összejöhessen a nagy alku

Portfolio
Újabb dokumentumokat juttatott el a brit kormány a saját Brexit-terveiről az Európai Bizottságnak, de még ezek sem elegendőek és működőképesek ahhoz, hogy összejöhessen egy módosított brit kilépési megállapodás és már csak ma estig van ideje a briteknek a terveik módosítására ahhoz, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcson még megszülethessen az alku – rajzolódik ki a keddi intenzív Brexit-híráramlásból. A finn miniszterelnök most érzi először azt, hogy a britek tényleg nagyon meg akarnak állapodni, és az EU Brexit-ügyi főtárgyalója is óvatosan bizakodó.
A Brexitről és az általa okozott nagyfokú bizonytalanságról részletesen szó lesz az október 16-i Budapest Economic Forum konferencián. További részletek:

A legfőbb akadály továbbra is az, hogy az északír-ír vámellenőrzést a kilépés után hogyan lehessen elkerülni, akkor, amikor még nincs meg a kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között. A backstop megoldás helyetti új megoldásra továbbra sincs még meg a válasz.

A legutóbbi brit javaslat szerint az Egyesült Királyság vámtérségében tartanák Észak-Írországot, de az uniós vámtarifa szabályok lennének érvényesek Észak-Írországban. Ha pedig egy adott termék a brit szigetről Észak-Írországban lelné meg végső helyét, akkor az adott északír importcég a vám visszaigénylésére lenne jogosult az EU-s vámtarifa miatt.

Az EU szerint azonban mindez túl bonyolult és kipróbálatlan technológia még, nehéz is lenne nyomon követni - mutat rá a Reuters. Így

az EU szerint az lenne a legtisztább megoldás, ha Észak-Írország az uniós kilépés után leválna a brit vámtérségről és az EU-s vámunióban maradna benne.

Emiatt tehát szükségtelen lenne az északír-ír határellenőrzés, viszont az északír-brit határon kellene lennie ilyennek. Utóbbi a brit kormánynak politikailag kellemetlen, hiszen szabályozói különbség jönne létre az Egyesült Királyság területén belül és éppen ezért az északír unionista párt (amelyre támaszkodik Boris Johnson a brit alsóházban) elutasítja ezt az irányt.

A döntés lényege tehát az, hogy vagy az északír-ír határon kellene valamilyen vámellenőrzésnek lennie (az EU hevesen elutasítja az írek mellett és a jelek szerint ezt már a brit kormány is szeretné elkerülni), vagy az északír-brit határon (ezt eddig a londoni kormány ellenezte).

Az már régóta egyértelmű, hogy nem az EU-nak, hanem a brit félnek kell elmozdulnia a tárgyalási alapjából, hiszen az EU láthatóan nem enged az elveiből a közös piac megtartása és az északír-ír határ vámellenőrzés nélkülisége miatt, de láthatóan nehezen születik meg a brit engedmény.

Érdemes tehát figyelni, hogy ezt a kellemetlen döntést írásban bevállalja-e a brit kormány ma estig, vagy sem. Az EU Brexit-ügyi főtárgyaló még bizakodó.

Ha nem enged ma estig a brit kormány, akkor az időhiány miatt az esetleges új megállapodás jóváhagyását már nem tudják előkészíteni a csütörtök-pénteki EU-csúcsig, így a kérdés rendezése későbbre csúszik. Szombaton Johnsonnak a brit alsóház előtt kell beszámolnia az EU-csúcs eredményeiről és ott kaphatja meg a felszólítást arra, hogy kérje a Brexit harmadik halasztását.

Október végéig elvileg még összehívhatnak egy rendkívüli EU-csúcsot és azon még elvileg jóváhagyhatnak egy új megállapodást (ha addig a nyomás alatt elmozdul a brit kormány stratégiája), vagy a Brexit halasztását, amit Johnsonnak a saját korábbi számtalan ígérete ellenére kellene kérnie. Nagy kérdés azonban, hogy ezt tényleg egyhangúan jóváhagyja-e a többi 27 tagállam. Erre csak akkor van esély, ha a brit belpolitikában lényeges eseményre van kilátás (előrehozott választás, második népszavazás). Ha pedig erre nem látnak jeleket az uniós vezetők, akkor előfordulhat az is, hogy végül október 31-én éjfélkor ratifikált megállapodás nélkül esik ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

Címlapkép forrása: Francisco Seco - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF