michel barnier brexit megallapodas alku
Uniós források

Brexit: lehet még a héten alku, ha végre írásba adják a britek az ígéretüket

Portfolio
A héten még összejöhet a módosított feltételek szerinti brit kilépésről a megállapodás az EU-val, ha a brit fél végre a szándékait írásba foglalja és az megfelel minden érintett félnek – mondta a keddi miniszteri találkozóra érkezve Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló a sajtónak.
A Brexit által okozott nagyfokú bizonytalanságról és annak hatásairól bőségesen szó lesz a Portfolio holnapi, október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Az elmúlt napok intenzív tárgyalásai után ma Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó tanácsülésére kerül sor és erre érkezve azt mondta Barnier az MTI összefoglalója szerint, hogy elképzelhető, hogy még ezen a héten megállapodásra lehet jutni Nagy-Britanniával uniós tagsága megszűnésének (Brexit) részleteit rögzítő dokumentumról annak ellenére, hogy annak elérése egyre nehezebbé válik.

Elmondta, intenzív tárgyalások folytak London és Brüsszel között a hétvégén, amelyeket hétfőn újabbak követtek. Kijelentette

Londonnak ideje a jóhiszemű szándékokat jogi szöveggé alakítania.

A megállapodásnak azonban mindkét fél számára megfelelőnek kell lennie, úgy az Egyesült Királyságnak, mint az Európai Uniónak - tette hozzá.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere érkezésekor hangsúlyozta, noha elérhető a megállapodás, az uniónak fel kell készülnie Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépésére, ahogy az elhúzódó tárgyalásokra is, illetve a Brexit-határidő kiterjesztésére.

Minden forgatókönyv lehetséges

- tette hozzá.

Amélie de Montchalin francia európai ügyekért felelős miniszter kijelentette, az uniónak meg kell fontolnia a brit kilépés határidejének elhalasztását. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha kérés érkezik Londontól erre vonatkozóan, illetve, ha olyan jelentős politikai fordulat következik be a szigetországban, ami változtat a politikai dinamikán. Ezek között a francia politikus egyebek mellett új választások kilátásba helyezését említette. "Az idő azonban nem oldja meg a problémát önmagában" - mondta.

A mai tanácskozás kulcsfontosságú, mert ez készíti elő az állam- és kormányfők két nap múlva kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóját és ha itt megfelelő mértékű lenne az előrehaladás, elkészülve végre írásban a módosított kilépési stratégia, amit meg lehetne vitatni, akkor a szakminiszterek azt tudnák javasolni a saját kormányaiknak, hogy az EU-csúcson adják erre áldásukat. Ha viszont ez nem történik meg, mert kicsúsznak a felek az időből, akkor még mindig van esély arra, hogy október vége előtt összejön az alku és ezt szentesítendő a brüsszeli pletykák szerint a hónap végére egy rendkívüli EU-csúcson hívnának össze.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU