Elfogadta Orbán Viktor jelöltjét Ursula von der Leyen

Portfolio
Várhelyi Olivér hétfő esti állásinterjúját követően Ursula von der Leyen (UVL) megválasztott bizottsági elnök hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra — tájékoztatta a Népszavát UVL stábja. Ez azt jelenti, hogy mostantól már nem vár a leendő bizottsági elnök másik (női) magyar uniós biztosjelöltet, hanem Várhelyi megy tovább az uniós biztosi poszt felé.

A Várhelyi előtt álló út a következő: a leendő biztosok csak azután kerülhetnek az Európai Parlament illetékes bizottsága elő meghallgatásra, hogy jelölésüket elfogadta a kormányközi döntéshozó fórum. Ez az eljárás Várhelyi esetében puszta formalitás a lap szerint. Utána jön majd a kétlépcsős EP-szűrő: előbb a jogi szakbizottság szűri elő Várhelyit (ezen a lépcsőfokon akadt fent Trócsányi László előző biztosjelölt), majd ezután kerül azon szakbizottság elé meghallgatásra, amely Várhelyi leendő biztosi portfóliójához leginkább passzol.

A lap szerint ugyanis még változhat, hogy Várhelyi valóban a bővítési biztosi portfóliót kapja UVL-től. Von der Leyen környezetéből származó információi szerint ugyanis a német politikus akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta. Megjegyzik: a román kormányalakítás nehézségei miatt Bukarest egyelőre nem nevezte meg újabb jelöltjét az Európai Bizottságba, noha UVL felszólította Romániát, hogy minél előbb tegye meg javaslatát. Emellett az is lényeges, hogy a leendő bizottsági elnök világossá tette azt is: új jelöltet vár, azaz nem olyat, akit a megbukott kormány már előterjesztett a posztra.

Az, hogy hogyan jutottunk el az eredeti jelölt Trócsányi Lászlótól Várhelyi Olivérig, az alábbi cikkeinkből derül ki:

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF