Uniós források

Újra leszavazták Trócsányi Lászlót

Portfolio
Az Európai Parlament jogi szakbizottsága a ma délelőtti ülésén 12:9 arányban ismét kimondta, hogy megítélése szerint összeférhetetlenség áll fent Trócsányi László leendő európai uniós biztosi posztja és (korábbi) ügyvédi irodai tevékenysége között, ezért nem javasolja a posztra őt a szakbizottság. Most a döntés az Európai Bizottság elnökjelöltjének kezében van és nagyon valószínű, hogy az ügynek az lesz a kimenetele, hogy Orbán Viktor kormányfőnek másik jelöltet kell megneveznie a bővítési biztosi posztra.
Az új Európai Bizottság és az Egyesült Királyság közötti huzavona, a Brexit, illetve az európai integráció kilátásai is szóba kerülnek a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Trócsányi Lászlónál a múlt csütörtöki EP-szakbizottsági ülésen már kimondták az összeférhetetlenséget, mint véleményt: akkor 11 bizottsági tag szavazott erre a megállapításra, miközben 9 tag támogatta őt, ketten pedig tartózkodtak. Most tehát a 12:9-es arány még erősebb elutasítást jelent. A múlt csütörtöki meghallgatás után még nem voltak teljesen egyértelműek a kilátások:

Bár Trócsányi meghallgatását az EP külügyi bizottságában újra megerősítették október elsejére, azaz holnap estére, de a mai fejlemény ezt teljesen áthúzhatja, hiszen ha az Európai Bizottság elnökjelöltje, Ursula von der Leyen tovább viszi Trócsányi meghallgatási folyamatát az EP-ben, akkor azt kockáztatja, hogy esetleg a teljes uniós biztosi kollégiumot leszavazza majd az EP plenárisa, amikor az összes biztosról egyszerre kell majd szavaznia. Ma egyébként a román biztosjelöltet is újra leszavazták, azaz nála is összeférhetetlenséget állapított meg újfent a jogi szakbizottsági vélemény.

Mindezek miatt tehát nagyon valószínű, hogy az összeférhetetlenségi "ítélet" kétszeri kimondásával von der Leyen megkéri Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy jelöltjön Trócsányi helyett másik személyt a bővítési és szomszédságpolitikával kapcsolatos uniós biztosi posztra. Orbán a múlt heti rádióinterjúban már jelezte, hogy van több potenciális jelöltje is és egy múlt heti sajtóértesülés szerint a leginkább esélyes Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetője. 

A mai szavazás után a jogi szakbizottság újabb levelet ír az Európai Parlament elnökének, aki azt majd továbbítja az Európai Bizottság elnökének. A levél tartalmáról a mai ülés után nyilatkozott az Eurológusnak Manon Aubry francia EP-képviselő, a szélsőbaloldali GUE/NGL tömörülés képviselője és a szakbizottság alelnöke.

Ő azt mondta:

a múlt heti levelünket kellett kiegészíteni azzal, hogy az érdekkonfliktust nem lehet feloldani és a jelöltek nem képesek a biztosi feladatot ellátni. A következő lépés az lesz, hogy a nemzeti kormányoknak új jelöltet kell állítaniuk. 

Trócsányi László a hétfői újabb döntés után a Twitteren tette közzé álláspontját, miszerint nagy megdöbbenéssel értesült a mai döntésről, amelyet igazságtalannak tart és felrója a döntéssel kapcsolatos átláthatóság hiányát, és az eljárásrend betartásának megsértését. Mindezek miatt kilátásba helyezte, hogy az illetékes bíróság előtt megtámadja döntést.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas