FONTOS Koronavírus: megjöttek a keddi magyar adatok, visszatért a járvány gyorsuló trendje
Súlyos csapások miatt csúszik az új Európai Bizottság megalakulása
Uniós források

Súlyos csapások sorozata: csúszik az új Európai Bizottság megalakulása

Portfolio
Súlyos csapás volt mind Emmanuel Macron francia államfőre, mind Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnökre az, ami csütörtökön történt az Európai Parlamentben, amikor megtorpedózták a francia uniós biztosjelöltet is, mindez pedig oda vezet, hogy legalább egy hónappal december elejére csúszik az új Európai Bizottság felállása – foglalja össze a helyzetet a Politico.

Amint beszámoltunk róla, csütörtökön hatalmas többséggel másodszorra is elutasították a francia biztosjelölt, Sylvie Goulard belső piaci és iparpolitikai biztosi jelölését az Európai Parlament illetékes szakbizottságában, ami így nagy csapás mind Macronra, mind von der Leyenre, hiszen az ítélőképességüket vonja kétségbe azzal kapcsolatban, hogy egy „rázósabb” hátterű biztosjelölttel bepróbálkoztak és végül kudarcot vallottak. A Politico ma reggeli hírlevele rámutat, hogy a tegnapi eset után kvázi nyilvánosan egymásnak esett Macron és von der Leyen, illetve a volt csúcsjelölt Manfred Weberre is a torpedó gyanújának árnyéka vetült (az ő vezetésével torpedózták meg Goulard jelölését), mindez pedig súlyos problémákat vetít előre, hiszen Európa erős emberei között látványos a feszültség.

Ehhez képest nem akkora tragédia, de a lap szerint az már most látszik, hogy az új Európai Bizottság nem tud felállni december eleje előtt, azaz legalább egy hónapos csúszás lesz az eredeti, november elsejei tervhez képest. Nemcsak Goulard tegnapi megtorpedózása magyarázza ezt, hanem az is, hogy Trócsányi László magyar biztosjelölt helyett is új jelölt van már (Orbán Viktor már múlt hétfőn megnevezte Várhelyi Olivért, de hivatalos kormánydöntés csak e hét szerdán volt a kormányülésen), illetve tegnap a román kormány is megbukott, így egyelőre nincs aki a szintén megtorpedózott román biztosjelölt helyett másik személyt tudna jelölni.

A szabályok szerint az összes uniós biztost az EP illetékes szakbizottságának külön-külön kell jóváhagynia (ez is kétlépcsős folyamat, hiszen előbb a jogi szakbizottság előszűri a jelölteket, majd ezután mennek az illetékes szakbizottság elé meghallgatásra) és ha mindez véget ér, akkor az EP plenárisának kell egyszeri szavazással jóváhagynia az új Európai Bizottság összes biztosát és elnökét.

Mivel az EP plenárisa nem folyamatos, ezért áll elő olyan helyzet, hogy legalább december elejéig várni kell Ursula von der Leyen vezetésével egy új biztosi kollégium felállására. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha november elsején mégis no-deal Brexit lesz, akkor ennek első hetekbeli következményeit még Jean-Claude Junckernek kell lemenedzselnie. A tegnapi fejlemények alapján egyébként most úgy tűnik, hogy összejöhet egy utolsó pillanatos megegyezés a Brexitben, ami rendezett kilépés felé vezet. Ma egyébként a brit Brexit-ügyi vezető az EU Brexit-ügyi főtárgyalójával egyeztet Brüsszelben, így ezek után majd talán tisztul a kép a megegyezés körvonalairól.

Címlapkép forrása: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
hacker
forint, dollár
síoktatás gyerek tél
csaj a strandon gety
infláció piac
berlin

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
budapest parlament híd getty stock