Gentiloni: állandó uniós kötvénykibocsátások kellenek

Portfolio
Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa egy központi államkincstár létrehozását és eurókötvények kibocsátását javasolta a közös célők finanszírozására, különösen a védelmi kiadások megerősítésére az egyre feszültebb geopolitikai viszonyok között. Egy brüsszeli konferencián Gentiloni hangsúlyozta az EU gazdasági méretével arányos, állandó, biztonságos eszköz lehetséges előnyeit.

A védelmi és biztonsági kiadások fokozásáról szóló viták felerősödtek Európában, amit Oroszország Ukrajna elleni háborúja és Donald Trump második elnökségének lehetősége miatti aggodalmak táplálnak. A múlt hónapban az EU vezetői hivatalosan is megvizsgálták a védelmi kiadások finanszírozására szolgáló közös kötvények kibocsátásának lehetőségét – írja a Bloomberg.

Gentiloni kiemelte, hogy a múltban olyan intézmények támogatták ezeket a javaslatokat, mint a Nemzetközi Valutaalap, az OECD és az Európai Központi Bank. Annak ellenére, hogy kezdetben vonakodtak az ilyen intézkedésektől, azok végül sikeresnek és olcsónak bizonyultak.

A védelmi kiadások finanszírozását szolgáló közös kötvények ötletét azonban többen ellenzik, köztük Mark Rutte holland miniszterelnök is. Rutte óva intett a "Hamilton-pillanat" kialakulásától, utalva az amerikai szövetségi kormány létrehozásához hasonló jelentős lépésre, hangsúlyozva az EU-n belüli, a mélyebb integrációval kapcsolatos eltérő nézeteket.

Címlapkép forrása: EU/Christophe Licoppe.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF