Lengyel-szlovák beruházás nyit utat az LNG előtt Magyarországra

MTI
Portfolio
Az Eustream szlovák átvitelirendszer-üzemeltető és lengyel partnere, a Gaz-System bejelentette, készen állnak a szlovák-lengyel földgáz interkonnektor megépítésére; így 2021-től lengyelországi LNG-eredetű földgáz is érkezhet Magyarországra.
  • Az Észak-Déli Gázfolyosó részként megépülő, lengyel-szlovák határkeresztező kapacitás építésének munkálatai 2018 második félévében indulhatnak - jelentette be a két társaság az Interfax szerint.
  • A lengyel-szlovák interkonnektor megépülése közvetlen hozzáférést ad majd Magyarországnak az évi 5 milliárd köbméteres kapacitású lengyelországi Swinoujscie LNG-terminálhoz.
  • A terv szerint 2021-től érkezhet ebből az irányból földgáz Magyarországra.
  • A forrásdiverzifikáció növeli az ország ellátásbiztonságát, az új ellátási útvonal pedig hozzájárulhat az oroszországi eredetű gázimport árának és mennyiségének mérsékléséhez is.


Magyarországra hamarosan dél felől is érkezhet LNG-eredetű földgáz, miután a legutóbbi hírek szerint 2019-ig megépülhet a horvátországi Krk-szigetnél a régóta tervezett, 2,6 milliárd köbméter éves kapacitású úszó LNG-terminál. További feltétel a Magyarország és Horvátország közötti földgázkapcsolat "kétirányúsítása", miután jelenleg csak Horvátország felé haladhat gáz a vezetékben; a fontos lépésről 2017 nyarán szándéknyilatkozatot írt alá a két ország. A hírek szerint Magyarország már be is jelentkezett igényével, és részt vesz a kapacitás értékesítésére kiírt open season eljárásba.

Egészen mást gondol az orosz gázról Németország és Lengyelország Hatalmas lehetőségek vannak a német-lengyel kapcsolatok fejlesztésében, és bőven van még mit javítani, mert "komoly nézeteltérések" is mutatkoznak - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után. A vitatott kérdések közül mindketten kiemelték az Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét. Angela Merkel elmondta, hogy a német helyzetértékelés szerint gazdasági beruházásról van szó, amely nem fenyegeti a földgázellátás diverzifikálását. Mateusz Morawiecki ezt kétségbe vonta. Mint mondta, a vezeték kiépítése csupán azt jelenti, hogy eggyel több útvonalon lehet szállítani ugyanabból a forrásból - Oroszországból - származó földgázt, ami csak a kiszolgáltatottságot növeli.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF