Egyre több cég keresi az adatközpontokat: Budapesten működik a régió legnagyobbja

Portfolio
Egyre több vállalkozás veszi igénybe az adatközpont-szolgáltatásokat, sőt, a kisebb cégek is folyamatosan nyitnak a technológia felé – tájékoztatta a Portfolio-t a T-Systems. A rendkívül magas szintű biztonság és üzembiztosság mellett a szabványoknak való megfelelés is szempont.

Az adatközpont a gyakorlatban egy olyan létesítményt jelent, ahol céges IT-infrastruktúrát, elsősorban szervereket, adathordozókat, hálózati eszközöket lehet elhelyezni, onnan informatikai rendszereket üzemeltetni. A létesítmények különlegességét az extrém szigorú és biztonságos működés jelenti.

A régió legnagyobb adatközpontját a T-Systems digitális szolgáltató üzemelteti Budapest VIII. kerületében: a központ 2000-ben indult, azóta folyamatosan fejlesztik és bővítik a létesítményt. 14 ezer négyzetméteren, két szomszédos épületben, egymástól független adatközponti kiszolgáló infrastruktúrával működik az adatközpont – tájékoztatta a Portfolio-t az ICT vállalat. Azok, akik itt vesznek szolgáltatásokat igénybe gyakorlatilag korlátlan adatátviteli sávszélességet és optimális hálózati körülményeket kapnak.  

Az adatközpont 21 évvel ezelőtti indulásakor sokan még nem értették a szolgáltatás lényegét. 3-4 évvel később kezdett látványosan megugrani az ügyfelek száma: nagy bankok, pénzügyi szolgáltatók nyitottak az új technológia irányába, őket pedig sok más vállalat követte. A szolgáltatást azok a cégek, pénzintézetek, közműszolgáltatók, hivatalok veszik igénybe, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy az informatikai rendszereik leálljanak egy esetleges szolgáltatói kiesés miatt, vagy például azért, mert a klímagépek nem tudják hűteni a saját irodájukban elhelyezett szervereket.

Bizonyos szektorokban az üzletmenet folytonosság törvényileg szabályozott, így a bevétel kiesése és a presztízsveszteség mellett, jogi kockázata is lehet egy esetleges leállásnak. Egy kritikus szolgáltatás kiesése óránként több tízmillió költséget generál, ami egy egész napos leállás esetén akár százmillió fölé is mehet.

A szolgáltatás már a legkisebb cégeknek is megérheti: akár néhány négyzetmétert is lehet bérelni az adatközpontban,

amelyet professzionális személyzet – villamosmérnökök, gépészmérnökök - üzemeltetnek a nap 24 órájában. A folyamatosan növekvő adatállomány miatt nem elég már a probléma megelőzésére szolgáló folyamatos biztonsági mentés, fontos a skálázhatóság és performancia, amit az adatközponti-szolgáltatások nyújtanak. Az adatközponti kiszolgáló infrastruktúra rendszerek felügyeletét egy központi épületfelügyeleti rendszer látja el.

Fontos tulajdonsága az adatközpontnak, hogy telekommunikációs szolgáltató-semleges: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kezdetektől fogva bármely szolgáltató hasonló kedvező feltételek mellett veheti igénybe az adatközpont szolgáltatásait. Több, mint 30 nemzetközi és helyi telekommunikációs szolgáltató érhető el az adatközpontban, ahol számos magyarországi vezető sávszélesség-szolgáltató épített ki csatlakozást

A biztonság a legfontosabb

Az adatközpontban a legszigorúbb szabványokat is kielégítő biztonsági rendszer, maximális tűzvédelem, garantáltan folyamatos villamos energia-ellátás és a környezeti feltételek szabályozása – például a folyamatosan stabil hőmérséklet - gondoskodik üzleti szempontból kritikus berendezések védelméről, megbízható működéséről. Az épületben működik egy úgynevezett nagyon korai tűzérzékelő, valamint egy környezetbarát, nitrogén gáz-alapú oltórendszer, amely lehetővé teszi a folyamatos üzem melletti oltást és nem tesz kárt az üzemeltetett berendezésekben.

A biztonságot jól mutatja, hogy egy bérlőnek hét ellenőrzési ponton kell keresztülmennie és igazolnia személyazonosságát, mire eljut a saját rendszeréig portán, recepción, fémdetektoros kapun. A környezet is teljesen anonim, így csak oda mehet a bérlő, ahova az engedélye szól, ráadásul azt sem tudja, hogy a szomszédos területen ki tartja a rendszereit. Az létesítményt számos kamera és érzékelő védi, amelyek nem csak a géptermeket védik, hanem akkor is jeleznek, ha a védett kiszolgáló infrastruktúra irányába történne jogosulatlan hozzáférési kísérlet.

Ráadásul a biztonság szerepe túlmutat önmagán: sok cégnek speciális informatikai, információbiztonsági szabályoknak, szabványoknak kell megfelelnie. Egy nagy szolgáltató ezek mindegyikét biztosítani tudja: a T-Systemsnél például 120 ügyfél előírásait is figyelembe tudják venni, köztük például bankkártya-szolgáltatók, fizetéstechnológiai cégek szabványait is. Sok olyan globális cég veszi igénybe a szolgáltatást, akik a szabványokon túlmutató, a kiemelt biztonsági és üzemeltetési elvárásoknak megfelelő, saját minősítési rendszereket dolgoztak ki.

Az adatközpont a hibrid felhőmegoldások számára is stabil alapot jelent: a gyakorlatban minden ilyen szolgáltatásnak szüksége van egy földi lábra, ami megbízhatóan működik, nagy rendelkezésre állású és nem utolsó sorban a biztonsági szempontoknak is megfelel. Aki ismeri és használja a szolgáltatásokat, annak egyszerű adaptálási lehetőséget biztosít a hibrid felhő, hiszen a publikus és privát felhő ötvözeteként rugalmas és átjárható szabadságot biztosít.

A budapesti adatközpontban egyébként közeljövőben jelentős fejlesztéseket terveznek, amelyek lényege, hogy megkönnyítsék az ügyfelek számára a hibrid felhős környezetek létrehozását.

A cikk megjelenését a T-Systems támogatta.

Fotók: T-Systems

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF