Meglódultak az amerikai indexek zárás előtt, megvan az új csúcs

Portfolio
Álmos kezdés után a nap végére megérkeztek a pluszok az amerikai részvénypiacokra, amelynek eredményeképp pluszban zárt az S&P és a Dow is. Izgalmas hét áll előttünk, javában zajlik a gyorsjelentési szezon, eddig már az S&P 500 vállalatainak negyede jelentett, és többnyire kedvezően alakulnak az eredmények. A héten fog jelenteni többek között a Tesla és a nagy technológiai cégek is. Az ázsiai piacokon többnyire negatív teljesítmények voltak láthatóak, míg Európában jelenleg vegyes a kép, a magyar tőzsde gyengén szerepel. A bitcoin mindeközben nagyot ralizik.

Csúcson zártak az indexek

Az egész nap folyamán stagnálás környékén álltak a vezető amerikai indexek, de a zárás előtti percekben pozitívba fordult a hangulat. Nem sokkal zárás előtt érkezett a hír, hogy az amerikai szenátus akár hétvégén is ülésezhet, mert a demokrata többség mindenképp el akarja fogadni az infrastruktúra-fejlesztő programot - könnyen lehet, hogy ez döntötte el végül az irányt a piacokon.

  • Az S&P 500 új csúcson, 4422 ponton zárt, ami 0,24%-os emelkedést és új csúcsot jelent.
  • A Dow Jones szintén csúcson zárt 35 144 ponttal, ugyancsak 0,24%-ot emelkedve.
  • A Nasdaq nem váltotta meg a világot, egészen minimális volt az elmozdulás a pénteki záróhoz képest, 14 840 ponton fejezte be a napot.

A kriptovaluták közül a bitcoin 12,6%-os, az ethereum 8%-os pluszban jár, napon belül mindkét kriptovaluta állt már magasabb pluszban.

Pluszba fordultak az amerikai indexek

Zárás előtt egy órával a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is mérsékelt pluszokat mutat. Előbbi kettő kicsivel kevesebb, mint 0,2%-ot emelkedett a hét első kereskedési napján, a Nasdaq 0,1% alatti pluszban van. A bitcoin 15%-ot, az ethereum 10%-ot emelkedett.

Nincs nagy mozgás Amerikában

Továbbra sincs jelentős mozgás az Egyesült Államok tőzsdéin, a Dow és az S&P 0,1%-ot emelkedett ma, a Nasdaq a pénteki zárószint környékén áll. A kriptopiacon már nem ilyen unalmas az élet, a bitcion 14%-ot, az ethereum 10%-ot emelkedett ma.

Mínuszban zárt a BUX

A BUX index 1,13 százalékos mínuszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 1,54 százalékkal, a Mol 0,93 százalékkal, a Richter 1 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,23 százalékkal került lejjebb.

Nekiment az EU a Google-nek, szankciókkal fenyegetőznek

Az Európai Bizottság arra szólította fel hétfőn a Google-t, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően tegye átláthatóvá keresőprogramja működési elvét a keresési találatok sorrendjének meghatározása terén; különben az amerikai internetes szolgáltató szankciók bevezetésével nézhet szembe - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

Nekiment az EU a Google-nek, szankciókkal fenyegetőznek

Stagnálnak az amerikai tőzsdék

A kereskedés megkezdését követően iránykeresés látható az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is csak kisebb mértékben mozdult el. Tovább zajlik a gyorsjelentési szezon is, a Tesla ma teszi majd közzé gyorsjelentését a piaczárást követően, de a nagy technológiai cégek is ezen a héten jelentenek, többek között az Apple, a Microsoft, az Alphabet és az Amazon is.

Eladásra javasolja a Wizz Air részvényeit a Concorde

Eladásra ajánlja a Wizz Air részvényeit a Concorde elemzője a ma publikált elemzésében, a légitársaság negyedéves gyorsjelentésére várva. A 12 havi célár 44 font, ami 5 százalékkal marad el a jelenlegi árfolyamtól.

Eladásra javasolja a Wizz Air részvényeit a Concorde

Új stratégiai tanácsadó testületet hozott létre a 4iG

A 4iG egy, az igazgatóságnak alárendelt, megfelelő szakmai kompetenciával rendelkező szakmai tanácsadó testületet állított fel, amelynek feladatai közé tartozik többek között a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és komplex tanácsadói feladatok ellátása.

Új stratégiai tanácsadó testületet hozott létre a 4iG

Jól teljesítenek ma a légitársaságok részvényei

Jól teljesítenek ma a légitársaságok részvényei, a Ryanair már több mint 4 százalékos pluszban áll, holott a társaság veszteséges lett a második negyedévben, és a legjobb esetben is csak nullszaldós évre számítanak. A kilátások persze továbbra is javulnak, Michael O'Leary CEO szerint felpöröghet az utasforgalom a következő hetekben. Az easyJet és az IAG is erősen teljesít még ma.

A tech cégeket tovább veszik, ugye?

Mint egy maratoni, véget érni nem akaró táncversenyt látnánk a tech cégek piacán. Éppen úgy, ahogyan a Sydney Pollack remekművében, "A Lovakat lelövik, ugye?" címmel futó filmdrámában. Bár a piacnak számos szektora, szegmense van, amely nem képes az emelkedő trenddel tartani, a technológia nagyágyúiba szinte töretlenül ömlik a pénz, és a film szereplőivel szemben itt nem sok jel van arra, hogy ezeknek a részvényeknek a piaca elfáradt volna. A technikai elemzés szemszögéből megnézzük, hogy kitarthat-e a trend és mely szintek jelenthetnek megállót, vagy akár fordulót a nagy tech papírok esetén.

A tech cégeket tovább veszik, ugye?

Rekordszintű, közel 70 milliárd forintos zöldkötvény-kibocsátás a Hell Energy-től

A Hell Energy Magyarország a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében 67 milliárd forint névértékű zöldkötvényt bocsátott ki sikeresen. Ez az NKP program alatt eddig lezajlott legnagyobb zöldkötvény-kibocsátás itthon. A bevont forrásokat a társaság közel 80 milliárd forint összegben meghirdetett beruházási programja finanszírozására tervezi fordítani.

Rekordszintű, közel 70 milliárd forintos zöldkötvény-kibocsátás a Hell Energy-től

Beindultak a nyári utazások, de még szenved a Ryanair a járványtól

Veszteséges lett a Ryanair második negyedéve a járványügyi korlátozások következtében és legjobb esetben is csak nullszaldós lehet az év a cég menedzsmentje szerint – derül ki a ma közzétett gyorsjelentésből. A légitársaság szerint az utasforgalom felpöröghet a következő hetekben, de a korlátozások miatt még mindig kihívásokkal nézhetnek szembe az idei évben.

Beindultak a nyári utazások, de még szenved a Ryanair a járványtól

Az elszálló nyersanyagárak terheit nyögi a német gazdaság

Komoly problémákat okoz a német feldolgozóiparban az olyan nyersanyagokból kialakult hiány, mint például az acél, a fa vagy a műanyag. Piaci szakértők előrejelzése szerint a már jelenleg is magas árak emiatt tovább emelkednek, és egyelőre a folyamat végét sem látni.

Az elszálló nyersanyagárak terheit nyögi a német gazdaság

Nem javul a hangulat az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdék továbbra is mínuszban vannak, a vezető részvényindexek közül a FTSE 0,5 százalékkal, a DAX 0,6 százalékkal, míg a CAC 0,5 százalékkal került lejjebb. A kereskedési hangulaton nem segít, hogy a várt javulás helyett romlott júliusban az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.

Hatalmasat raliznak a kriptovaluták, hamvaiból támadt fel a bitcoin

Az elmúlt hetekben sokat gyengélkedtek a kriptovaluták, és a bitcoin már 30 ezer dollár alá is benézett. Aztán a napokban hirtelen nagyot fordult a hangulat, és feltámadtak hamvaikból az alternatív fizetőeszközök. Ez részben annak lehet köszönhető, hogy állítólag az Amazon gondolkodik azon, hogy elfogadja fizetőeszközként majd a bitcoint, de elképzelhető, hogy egy "short squeeze" is lezajlott mindeközben.

Hatalmasat raliznak a kriptovaluták, hamvaiból támadt fel a bitcoin

Nagyot zuhant a hongkongi tőzsde

A hongkongi tőzsde közel 4 százalékot esett, miután Kína keményen odalépett a technológiai és oktatási társaságok lábára. A Tencentet például arra utasította kínai antitröszt hatóság, hogy adja fel exkluzív zenei licensz jogait, illetve versenyellenes magatartásért büntetést is kiszabtak a cégre. Hasonlóan erősen léptek fel a szabályozók az oktatási cégek ellen, többek között megtiltották a külföldi tőkebefektetéseket. Több érintett cég részvénye is masszívan bezuhant.

Eséssel indul a hét az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken eséssel indul a hét, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,45 százalékkal, a CAC 0,4 százalékkal, míg a FTSE szintén 0,4 százalékkal került lejjebb. A múlt héten éppen szintén hétfőn voltak láthatóak nagyobb esések a tőzsdéken, amit utána végig kedvezőbb hangulat követett.

Mínuszban nyitott a BUX index

A BUX index 0,4 százalékos mínuszban áll a nyitást követően, a magyar blue chipek közül az OTP 0,4 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal, a Richter 0,1 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb.

Esés jöhet a tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék pluszban fejezték be a múlt hét pénteket, a vezető részvényindexek közül az S&P 500 1,01 százalékkal, a Nasdaq 1,04 százalékkal, míg a Dow Jones 0,68 százalékkal került feljebb. Ezzel utóbbi először zárt története során 35 ezer pont felett, de a másik két részvényindex is rekordszinten áll. Mindeközben zajlik a gyorsjelentési szezon, ahol már az S&P 500 vállalatainak negyede jelentett, és a várakozások szerint a második negyedéves profitok 76 százalékkal lehetnek magasabbak év/év alapon.
  • Az ázsiai piacokon többnyire negatív a hangulat, a hongkongi börze 3,4 százalékos, a sanghaji részvényindex 2,7 százalékos, míg a szingapúri részvényindex 2,6 százalékos mínuszban áll. A japán Nikkei ellenben 0,9 százalékkal került feljebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek esést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,5 százalékos mínuszban áll.
  • Ma itthon nem érkezik fontosabb gazdasági adat és külföldön is a német IFO gazdasági hangulatindex aktuális állása érdemel említést.
  • Az olaj árfolyama 1 százalékkal került lejjebb, a Brent ára így hordónként 73,3 dollár, míg a WTI típus 71,6 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal került feljebb 1807 dollárra.
  • A forint árfolyama enyhén gyengül az euróval szemben, egy euró 360,4 forintba kerül, míg a dollár a 305,9 forintos szinten áll.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Tesla majd az amerikai piaczárást követően.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF