Meglódulhat a kötelező biztosítások díja, az utasbiztosítások még nem tértek magukhoz

Portfolio
Sikerült teljesíteniük az 1300 milliárd forint feletti éves díjbevételre vonatkozó várakozásokat tavaly a magyar biztosítóknak, a részletekről a friss MNB-statisztikák alapján Pandurics Anett (képünkön), a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) hamarosan távozó elnöke beszélt a szervezet mai online sajtótájékoztatóján. A háborús körülményeket szinte az összes biztosítási szerződés kizárja a fedezetek közül, a magyarországi biztosítók közvetlen kitettsége pedig elhanyagolható az orosz-ukrán háborúban érintett országok felé.
Hasonló témákról lesz szó a Portfolio március 29-ei Biztosítás 2022 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikáiról szóló elemzésünk itt olvasható:

1330 milliárd forintos bruttó díjbevétellel zárta 2021-et a biztosítási szektor az MNB adatai szerint, ezzel teljesültek a korábbi piaci várakozások az 1300 milliárd forint feletti éves díjbevételre vonatkozóan, és 10,4%-os növekedést ért el a szektor. A MABISZ fióktelepekre is kiterjedő 1376 milliárd forintos előzetes adata 10,78%-os emelkedést mutat. Az életbiztosítási ágazat kiemelkedően jól teljesített, 13,6%-kal került feljebb, a nem-életbiztosítási üzletág viszont kisebb, 7,9%-os növekedéssel teljesített.

Az életbiztosítások esetében a nyugdíjbiztosításoknál is magasabb növekedést mutattak a unit-linked termékek, ami alapvetően nem a darabszámok növekedésének, hanem az egyszeri és eseti befizetések növekedésének és a magasabb átlagdíjaknak, indexdíjaknak köszönhető. A járvány felerősítette az öngondoskodással kapcsolatos pozitív szemléletet, és az ügyfelek tudatosan döntöttek az öngondoskodási termékek mellett, és a visszavásárlások sem nőttek meg.

A nem-életbiztosításokon belül a kgfb-szegmens mutatta a legkisebb, 3,3%-os növekedést. A kárinfláció egyre nagyobb hatást gyakorol a díjakra, így nem érdemes lehet a növekedést kivetíteni a közeljövőre, és a moderált díjemelkedést a biztosítók átmenetinek tekintik. Az utasbiztosítások szenvedték meg a legjobban a pandémiát, de a pandémia előtti szintnek még mindig csak a felét tudta elérni az utasbiztosítási piac. Felhívták a figyelmet a sajtótájékoztatón arra, hogy a lakásbiztosítási szerződéseket érdemes korszerűsíteni az ingatlanárak és az alapanyagköltségek jelentős emelkedése miatt.

A háború a biztosítási szektort elsősorban az átgyűrűző hatásokon keresztül érinti, hiszen a biztosítási szerződések döntő többsége kizárja a fedezetből a háborús helyzetet.

A Portfolio kérdésére Pandurics Anett elmondta: az életbiztosítási üzletág megtérülését 2021-ben a hozamkörnyezet emelkedése befolyásolta negatívan elsősorban, csökkentve a befektetési eredményt,, részben ezzel magyarázható, hogy miközben a nem-életbiztosítási üzletág biztosítástechnikai eredménye növekedett, az életbiztosítási üzletágé csökkent. Egy további magyarázó tényező az, hogy a nem-életbiztosítási üzletágakkal ellentétben az életbiztosítási üzletág működési költségei jelentősebben emelkedtek.

További részletek a magyar biztosítók 2021-es éves teljesítményéről:

A sajtótájékoztató kezdetén Pandurics Anett ismertette: a MABISZ a héten egy rendkívüli változtatást fogadott el a határbiztosításokra vonatkozóan, amivel szimbolikus szintre, 1000 forintos összegre csökkentették a zöldkártyával nem rendelkező menekültek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének díját. Emellett 10 millió forinttal támogatja a MABISZ az Ökumenikus Segélyszervezet menekültügyi munkáját, ami a biztosítói szervezet költségvetéséhez képest jelentős összeg, emellett a tagbiztosítók 135 millió forintot ajánlottak fel eddig a menekültek megsegítésére különböző szervezeteken keresztül.

Mészáros László, a MABISZ informatikai főosztályvezetője a sajtótájékoztató végén ismertette: a pandémia idején a biztosítók E-kárbejelentője érintésmentes lehetőségként működött, folyamatosan fejlesztik a rendszert, és tavaly bevezették a gyorsított azonosítást is, lerövidítve a kitöltési időt, és a KRESZ e-learning tanaganyagába is bekerült.

Eddig 410 ezerszer töltötték le az applikációt, tavaly már 10 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz ezen a csatornán keresztül, ami 20%-os éves növekedést jelent.

Biztosítás 2022
Hasonló témákról lesz szó a Portfolio március 29-ei Biztosítás 2022 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF