Kiderült, mennyire elégedettek a magyarok a biztosítókkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosítók működésével - derült ki a Századvég közvéleménykutató cég idei felméréséből. Hasonlóan magas az elégedettség még azok körében is, akiknek az elmúlt öt évben volt káreseményük.

Tömegbaleset az M1-en: elárulták a biztosítók, hol tart az ügy

Tömegbaleset az M1-en: elárulták a biztosítók, hol tart az ügy

Az egy évvel ezelőtti, az M1-es autópályán bekövetkezett tömeges baleset hatósági vizsgálata még nem zárult le, de a magyarországi biztosítótársaságok már több mint 140 millió forint jogcím nélküli előleget fizettek ki a károsultaknak, és ennél is nagyobb összeget tartalékolnak a további kifizetésekre. Emellett a törvényes jogalap szerint kártalanítják a vétlen károsultakat - közöle a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Most kell figyelni: márciusban mindenkinek érdemes átnéznie lakásbiztosítását

Most kell figyelni: márciusban mindenkinek érdemes átnéznie lakásbiztosítását

A magyar lakosság több mint fele nem foglalkozik rendszeresen a lakásbiztosítása felülvizsgálatával, pedig szakértők szerint érdemes lenne legalább két-három évente ellenőrizni azt. Amikor az ingatlanon változás történik, vagy nagyobb értékű ingóságot vásárolunk, mindenképpen fontos ezt lekövetni a biztosítással is. Március 1-jén indult az egy hónapon át tartó országos kampány, amelyben az évfordulón kívül is felmondhatják lakásbiztosításukat az emberek és újat köthetnek. A biztosítók a lakosság tudatosságának növekedését, illetve a piaci verseny élénkülését várják ettől, amely összességében jobban biztosított ingatlanokat eredményezhet. Az elemzők 100 ezer körül várják a biztosításváltásokat a kampányidőszak során. A szakértők várakozásairól Csabai Boglárkát, a Groupama Biztosító bankbiztosítási igazgatóját és Szobonya Lászlót, a lakossági nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetőjét kérdeztük.

Ide vezetett a csapások sorozata: fekete év a magyar biztosítási piacon

Ide vezetett a csapások sorozata: fekete év a magyar biztosítási piacon

Mindössze 21 milliárd forint nyereséggel zárta a tavalyi évet a túladóztatott magyar biztosítási szektor, ami 11 éves mélypontot jelent. A díjbevételek csak 5,7%-kal növekedtek, reálértéken a korrigált díjbevételek 4,5%-kal visszaestek. A vagyon- és felelősségbiztosítási károk 27 milliárd forinttal nagyobb mértékben rontották az eredményt (főleg a gépjárműkárok miatt), mint az aszályokkal sújtott előző évben. Az MNB szerdán közzétett friss éves adatait elemezzük.

MABISZ-elnök: a biztosítók már vágják a centit az extraprofitadó miatt

MABISZ-elnök: a biztosítók már vágják a centit az extraprofitadó miatt

A biztosítók vágják a centit, főleg a január elsejét várják, amikor megszűik az extraprofit adó - mondta el Erdős Mihály, a MABISZ elnöke a Portfolio Biztosítás 2024 konferenciáján. Az elnök a szektor állapotáról beszélt és a szakmai szervezet szabályozási javaslatait foglalta össze előadásában.

Nőtt a magyar biztosítási piac, de 100 befizetett forintunkból 14-et elvittek a különadók

Nőtt a magyar biztosítási piac, de 100 befizetett forintunkból 14-et elvittek a különadók

Jóval az infláció alatt, 5 százalékkal 1563 milliárd forintra nőtt tavaly a magyar biztosítási díjbevétele a MABISZ friss adatai szerint. A szektor különadóterhe 211 milliárd forintra rúgott, ami a díjbevételek egészen nagy arányát, 13,5 százalékát jelentette. Az ügyfeleknek így is 811 milliárdot fizettek ki a biztosítók, ami enyhe emelkedést jelentett. A szektor a lakásbiztosítási kampányra készül, az életbiztosításoknál pedig a felkészülés éve az idei. A témával részletesen foglalkozunk a Portfolio jövő heti Biztosítás 2024 konferenciáján, érdemes eljönni.

A hazai biztosítókkal egyeztetett az MNB

Hagyományteremtő céllal biztosítói reggelin tekintették át a legfontosabb aktuális kérdéseket a hazai piaci szereplők és az MNB felügyeleti vezetői. A megbeszélésen elhangzott: a márciusi lakásbiztosítási átszerződési időszakra az MNB erős marketingkampánnyal készül és aktív biztosítási kommunikációra számít. A fogyasztóbarát otthonbiztosítások terjedése, az etikus életbiztosítási keretrendszer továbbfejlesztése és a jó ár-érték arányú hitelfedezeti biztosítások a cél, amelyek tovább erősíthetik a piacba vetett bizalmat - derül ki az MNB közleményéből.

Az éj leple alatt a biztosítók extraprofitadóján is változtatott a kormány

Az éj leple alatt a biztosítók extraprofitadóján is változtatott a kormány

Nem január 31-éig egy összegben, hanem január 31-éig és július 31-éig két egyenlő részletben kell megállapítaniuk, megfizetniük és bevallaniuk a biztosítóknak az előző évi díjbevétel alapján fizetett, extraprofitadónak is nevezett pótadót idén és jövőre – döntött a kormány. A gyógyszergyártói különadó mellé bevezették a gyógyszergyártói extraprofitadó fogalmát is egy másik rendelettel.

Tömeges defekt az M1-esen: felhívást tett közzé a rendőrség

Tömeges defekt az M1-esen: felhívást tett közzé a rendőrség

A kedd reggeli, M1-es autópályán történt tömeges defekttel kapcsolatban csak olyan emberek jelentkezzenek a rendőrségen, akik hitelt érdemlően – a helyszínen kiállított igazolással vagy jegyzőkönyvvel – igazolni tudják, hogy gépkocsijuk valóban a lehullott fémdarabok miatt rongálódott meg - hívja fel a figyelmet a Komárom-Esztergom megyei rendőrség.

Elszálltak a biztosítási díjak Magyarországon, mégis veszteségbe csúsztak a biztosítók

Elszálltak a biztosítási díjak Magyarországon, mégis veszteségbe csúsztak a biztosítók

Beindult a biztosítások jelentős drágulása Magyarországon, miután a szerződések indexálása időbeni csúszással követi az inflációt. A harmadik negyedévben 16%-kal felülmúlta a biztosítók díjbevétele az egy évvel korábbit, de még így is csak 4%-os növekedésnél tart a piac idén az MNB friss számai szerint. Tavalyhoz hasonlóan három hónap erejéig veszteségbe csúsztak nyáron a biztosítók, viszont most nem az aszály, hanem a viharkárok miatt. Mindössze 12 milliárd forintnál jár a biztosítók idei profitja, így elmondható, hogy 100 forint befizetett díjunkból 1 forint biztosítói nyereség képződött, 16 forintot az állam vont el különadók formájában.

Itt a biztosítók javaslata a kormánynak: több állampapír, kevesebb adó, családvédelmi biztosítás a csomagban

Itt a biztosítók javaslata a kormánynak: több állampapír, kevesebb adó, családvédelmi biztosítás a csomagban

A bankokhoz hasonlóan több állampapír vásárlásával szeretnék csökkenteni jövő évi adóterhelésüket a biztosítók, és az állam közreműködésével egy családvédelmi biztosítási csomag kidolgozására tettek javaslatot a kormánynak - jelentett be Erdős Mihály elnök a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mai konferenciáján. A 2024. márciusi lakásbiztosítási kampányról a vezetői panelbeszélgetésében elhangzott: illene elérnie a váltók számának a 100 ezret, amiben a szakmának nagy szerepe lesz.

Élénk lakásbiztosítási kampányt vár a kormány, egy sor áttörés jöhet a biztosítási piacon

Élénk lakásbiztosítási kampányt vár a kormány, egy sor áttörés jöhet a biztosítási piacon

Intenzív lakásbiztosítási kampányt vár a kormány 2024 márciusában, miután lehetővé tette, hogy extra felmondási lehetőséget kapjanak minden év márciusában a lakásbiztosítással rendelkezők – mondta a MABISZ konferenciáján Túri Anikó, a GFM államtitkára. Felgyorsulhat és egyszerűsödhet a kötelező biztosítások kötése az alkuszok belügyminisztériumi adatokhoz való hozzáférésének elősegítésével, és a biztosítókat is bevonják a digitális állampolgárság (DÁP) programba. A közvetítői jutalékok betiltását nem támogatja a kormány az EU-s egyeztetéseken.

Bejelentette az MNB: belenyúl az életbiztosítások szabályozásába

Bejelentette az MNB: belenyúl az életbiztosítások szabályozásába

Jobb ár-érték arányú, alacsonyabb költségmutatójú és visszásságok nélkül értékesített életbiztosításokat szeretne látni az MNB a magyar életbiztosítási piacon, ezért egy új, etikus 2.0 koncepción dolgozik, amelynek a bevezetését tervezi a biztosítási piacra – jelentette be Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a MABISZ konferenciáján. Néhány harmadik negyedéves piaci adatot is megelőlegezett a szektorstatisztikák jövő heti közzététele előtt.

"Nesze, sánta, itt egy púp is” – a biztosítók extraprofitadójáról és a lakásbiztosításokról üzent a MABISZ elnöke

A jövő évi lakásbiztosítási kampánnyal kapcsolatos szakmai várakozásokra, az extrapofitadó következményeire, a digitalizáció ágazati hatásaira is kitért Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke abban az interjúban, amely a Biztosítás és Kockázat folyóirat friss számában jelent meg.

Új helyzet a kötelező biztosításoknál: magyar autósok százezreinek kell figyelniük

Új helyzet a kötelező biztosításoknál: magyar autósok százezreinek kell figyelniük

Elindult az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány a hazai biztosítóknál: bár egyre kevesebb autós érintett, még így is több százezren vannak, akiknek a kötelező biztosításuk január elsején fordul (2010 óta az újonnan szerződő autókra nem az év első napja a forduló). A biztosítók számára hosszú évek után tavaly már jelentősen romlott a kötelezői biztosítási terület megtérülése, ezért szinte parancsoló szükségszerűség, hogy az inflációhoz hasonló mértékű díjemeléseket hajtsanak végre ott, ahol csak tudnak. A Magyar Nemzeti Bank adataiból csipegetve megnéztük, hogy áll a hazai kgfb-szektor az év végi hajrá előtt.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.